Arhiva

Tim bez zvezda

Aleksandar Mihajlović | 20. septembar 2023 | 01:00
Tim bez zvezda

Ilija Petković, fudbalski selektor SCG

Fudbalska reprezentacija zajednice Srbija i Crna Gora, po kriterijumima Svetske fudbalske asocijacije (FIFA) i posle kvalifikacionih utakmica za svetski šampionat našla se na “mizernom” 47. mestu rang-liste svih reprezentacija na planeti. Pa opet, učesnik je svetskog šampionata koji se juna i jula igra u Nemačkoj na kome će snage i znanje odmeriti 32 najbolje selekcije. Da ne bi bilo zabune – rang-lista je pravljena na osnovu “minulog rada” iz prethodnog našeg neučestvovanja na šampionatu sveta u Južnoj Koreji i Japanu.

Rezultatski posmatrano Ilija Petković, selektor FSSCG, bio je najuspešniji od svih na svetu. Doduše, bez poraza u kvalifikacionim mečevima, uspešni su bili Luis Felipe Skolari (Portugal), Rajmon Domenek (Francuska), Gabrijel Kalderon (Saudijska Arabija) i Luis Aragones (Španija). Međutim, selekcija Ilije Petkovića primila je najmanje golova, samo jedan!

Možda i zbog ovog statističkog pokazatelja, čvrste igre u odbrani i korisnog napada, veći deo naše fudbalske populacije na svatskom šampionatu očekuje i više od do sada učinjenog. Koliko je to zaista realno, u razgovoru za NIN govori selektor Ilija Petković:

- Od samog početka kvalifikacija izjavljivao sam da smo napravili garnituru ozbiljnih momaka koja je fudbalu prišla na sasvim drugi način od prošlih generacija. Na samom startu stvorili smo ozbiljnost, mada su prve kritike stigle od vas novinara. Dobro je da su se moja upozorenja na početku kvalifikacija obistinila i na kraju. Kada je kraj bio ovakav kakav je bio, maestralan, onda te svi tapšu po ramenu. I to je poznato za naš mentalni sklop. Navijači su nas na svim utakmicama sjajno bodrili, jer su shvatili ozbiljnost koja je provejavala tokom kvalifikacija. Dalja sudbina je samo u našim rukama, u rukama i nogama stručnog štaba i igrača.

Imate li objašnjenje za to da posle svakog žrebanja tvrdimo kako smo dobili najtežu grupu.

- Pa ona to jeste! Objektivno jeste, uostalom kao i ona u kvalifikacijama. Isto tako dobili smo veoma jaku grupu u kvalifikacijama za šampionat Evrope koji startuje od jeseni. Za mene su, ipak, iluzorne stvari pričati da li je neko jak ili slab. Da li je to Argentina ili Holandija i stidljivo gledati na Obalu Slonovače. Možete da zamislite da postoji dve stotine selekcija na svetu, a kvalifikuje se samo trideset i dve za šampionat. Već je tu napravljen izuzetno jak filter. I sigurno da su sve ekipe jake i ne treba ih deliti na male i velike. Posebno ne u našoj grupi. Nismo dobili velike protivnike već kvalitetne ekipe i ništa više od toga.

Tako je bilo i uoči šampionata 1974. u SR Nemačkoj na kome ste učestvovali kao igrač. Protivnici, aktuelni šampion sveta Brazil, jaka Škotska i slabašni Zair, današnji Kongo. U drugoj rundi na tri meča isto toliko poraza. Šta se zapravo dogodilo?

- Mnogo toga lošeg, ali ne na startu. Objektivno, Brazil je bio prvi favorit prvenstva. Odigrali smo nerešeno u jednoj dozlaboga taktički iscrpljujućoj utakmici. Važno je bilo da se ne izgubi meč, a šansu utakmice upravo sam ja propustio. Protiv Škota je ponovo bilo nadmudrivanje, a Zair je stvarno bio slab protivnik za sve timove. Ostale tri utakmice smo izgubili (SR Nemačka, Poljska i Švedska), a da preciznog odgovora i danas nemam. Nemam, objektivno, sa ove vremenske distance. Mi strašna razočarenja doživljavamo zato što volimo sebe da vidimo na onom mestu koje je navodno rezervisano za nas. Po meni, bolje je krenuti sa zadnje pozicije, pa sve što više napraviš to je dobro za sve nas. Ponavljam, ne želim unapred da određujem rezultat, pa ako krene loše nastupe razočaranja sa velikim posledicama.

U vreme šampionata u SR Nemačkoj napadačka linija je izgledala jača nego ikada. Recimo, Petković, Karasi, Bajević, Aćimović i Yajić, ali tu su bili i Oblak, Buljan, Katalinski, Bogićević, Šurjak...

- Slažem se, provereni svetski igrači. Dobri igrači nisu i garant za visoke rezultate. I u klubovima se neretko događa da imaju imena svetskog glasa. Na primer, jedan klub koji decenijama ne može da odgovori na ovo pitanje je “Inter” iz Milana. Uvek ima kvalitetne igrače, troši mnogo novca i ništa. U fudbalu treba da se poklope dve stvari. Znači, i forma i taj neki, kako kažu, bioritam, da fudbaler ima “svoj dan”.

Golman Enver Marić tokom čitavog šampionata nije imao “svoj dan”. Pre početka starta vladalo je opšte mišljenje da su Ognjen–Olja Petrović i Rizah Mešković bili spremniji, pa opet Miljan Miljanić, tadašnji selektor, tvrdoglavo ga je držao na golu.

- Generalno, svi smo tada podbacili pa i golman Marić. Na to svetsko prvenstvo stigli smo sa sedam trenera. Bila je to takozvana selektorska komisija. Miljan Miljanić je bio glavni, ostali su bili “sufleri”. Narodna kaže: gde je mnogo baba kilava su deca. Bili su to treneri iz klubova odakle su dolazili reprezentativci i svako je gurao svog igrača u tim. A upravo je to bilo ono što ne valja. Kad svako štiti svog igrača. Sadašnja atmosfera je drugačija, upravo zato što nemamo sedam trenera. Mi na ovaj šampionat idemo pod jednom kapom i pod jednim rukovodstvom. Onda su bili i drugi problemi. Među njima i oni finansijske prirode...

Sadašnja finansijska situacija je regulisana. Recimo da jeste?

- Da! Ovo je prvi put od kada ja znam da Savez stabilno stoji. A zašto je stabilan? Zato što je rukovodstvo dobro, kvalitetno, efikasno. Rezultate je pratila i finansijska konstrukcija. Vratili smo navijače, stadioni su bili puni na svim mečevima.

Koliko će vam koristiti iskustvo od pre tri decenije? U vašem timu nema individualaca, takozvanih “zvezda” koje žele da se ističu.

- Apsurdno je govoriti sada i onda. Cela planeta se promenila po pitanju svih elemenata života. Naravno, i u fudbalu. Svi igrači našeg tima su jedna “zvezda”. Zato smo jači. Upoređivati prošla sa sadašnjim vremenom je nemoguće. Ja sam bio u timu jedini igrač koji je stigao iz inostranog kluba, ostali su bili domaći. Danas je obrnut slučaj. Imamo 19 igrača iz inostranih klubova i tri-četiri koja igraju u domaćem šampionatu. Današnji igrači, mislim na ove koji stižu iz inostranih klubova, pored kvaliteta su i situirani, sigurni, finansijski obezbeđeni. Dolaze zbog još jednog tvrđeg dokazivanja, a u ono vreme bilo je najvažnije da dobro igraju kako bi se dobro i prodali.

Uoči tog šampionata sveta u SR Nemačkoj, selektor Miljan Miljanić je već imao potpisan ugovor u džepu sa slavnim “Real Madridom”. Budući predsednik bogatog španskog kluba Fernando Martin nedavno je kovertirao ime novog trenera za narednu sezonu. Pominju se imena sadašnjeg selektora Engleske Svena Gorana Eriksona, italijanske selekcije Marćela Lipija, Žoze Murinja iz “Čelsija” i nekako stidljivo Ilije Petkovića.

- Kada je reč o “Realu” stvarno bih bio počastvovan. U ovom trenutku dok razgovaramo već bih saopštio takvu ponudu, ali je zvanično nisam dobio. Obelodanio bih je zbog nacije. Ne bih čekao početak šampionata da se ne bi manipulisalo mojim imenom. Prema tome, ne želim da o tome govorim.

Nešto postoji u licitiranju imena za novog trenera Madriđana. Možda je vaša igračka karijera prednost u odnosu na ostale kandidate. Na primer, da ste upravo ispred selekcije

Španije osvojili prvo mesto u kvalifikacionoj grupi.

- Ne želim bilo kakva poređenja. Lično sam zadovoljan svojom igračkom karijerom. Kao selektor sam napravio to što sam napravio. Sud i kritike prepuštam drugima. Pomenuti sigurno imaju bolji trenerski minuli rad i to treba priznati bez lažne skromnosti. Moje ime Ilija Petković teže prolazi na Zapadu od drugih imena. Ali, o tom potom. Wihova prednost je što su oni odande, ja odavde!

Murinjo nikada nije igrao fudbal. Kažu, bio je talentovan odbojkaš.

- Pretpostavljam da kada sam igrao za reprezentaciju on se tada nije ni rodio. Igrački staž, međutim, ne mora da utiče na znanje trenerskog posla. Danas se traži poseban ugao i pita se šta zna trener u ovom trenutku, a ne kakav si igrač bio. Murinjo se studiozno pripremao baš za fudbalskog trenera i pod patronatom čuvenog engleskog trenera Roja Hoysona. Perfektno je izučio zanat i time sam sve rekao.

LJudi iz FSSCG kažu da apsolutno sami odlučujete o svemu.

- Nijednog trenutka ne bih radio kada bih imao suflera u vezi s bilo kojim pitanjem. Nisam tvrdoglav čovek. Nisam onaj koji misli da se sve vrti oko njega. Uvek sam u stanju svakog da saslušam, odnosno da napravimo diskusiju. Ali, neće niko da mi natura koga ću ja da pozovem u reprezentaciju zbog onoga ili ovoga. Moj ukus je ono što me čini različitim od drugih!

Referendum

Srbi kao Česi

Fudbalska reprezentacija zajednice Srbija i Crna Gora siguran je učesnik šampionata sveta u Nemačkoj, pod imenom SCG, bez obzira na konačan ishod referenduma u južnoj republici

Ako na predstojećem referendumu u Crnoj Gori dođe do izdvajanja ove republike iz državne zajednice sa Srbijom, pravila Svetske fudbalske asocijacije (FIFA) su apsolutno jasna! Fudbalska reprezentacija SCG igraće na svetskom šampionatu u Nemačkoj i samo pod ovim imenom. Fudbalski zakoni FIFA ne priznaju politizaciju i naknadna rešenja. Pravila kažu da reprezentacija koja je započela kvalifikacije, još ih i uspešno okončala, igra na završnom turniru. Doduše, slučaj iz 1992, kada se reprezentacija ondašnje Jugoslavije kvalifikovala za šampionat Evrope u Švedskoj, druge je vrste. Uspešna selekcija je izbačena sa turnira zbog rezolucije UN i sankcija uvedenih zbog ratnog dejstva na teritoriji bivše SFRJ!

U Crnoj Gori jedan deo populacije želi razlaz, slično nečem što se dogodilo uoči svetskog šampionata 1990. u Italiji sa Čehoslovačkom. Pre toga reprezentacija ove države se pod ovim imenom kvalifikovala za šampionat sveta. Posle podele na Češku i Slovačku, njihova selekcija je igrala pod starim imenom, samo su Slovaci odbili svoje učešće.

Ako dođe do razdvajanja dve republike, da li će selektor Ilija Petković u tim pozivati igrače Crnogorce?

Mi smo apolitična organizacija. Nisam za podelu, ali moja malenkost se naravno ništa ne pita. Na političarima je da se glođu kako to čine od pamtiveka. Sigurno da ću pozivati igrače kao što sam i do sada činio. U šali samo mogu da kažem da ću preduhitriti referendum. Spisak igrača za svetski šampionat moram da saopštim i da bude poslat FIFA 15. maja. Na njemu će biti svi igrači iz kvalifikacija, pod uslovom da budu zdravi i u dobroj formi.