Arhiva

Banat – zadnja rupa na svirali

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Malo je poznata činjenica da Banat spada u red najsiromašnijih regiona, ne samo u Vojvodini, već i u Srbiji. Signala da će se to stanje promeniti ima veoma malo i svode se na prazna obećanja.Građanima centralne Srbije čini se da ideju široke autonomije Vojvodine svi njeni stanovnicipodržavaju bezrezervno, što jednostavno nije tačno i pogotovo važi za Banat.

Agresivnom i bezobraznom kampanjom sa parolom “ Di su naši novci” , pojedine interesne grupe uspele su da isprovociraju reakciju Beograda i dobiju čuveni Omnibus zakon. Pokazalo se vremenom da novac koji stiže u Novi Sad iz čitave Vojvodine, veoma teško iz njega stiže na odredišta koja su nešto udaljenija. Iz banatske perspektive Omnibus zakon, ništa suštinski nije promenio, umesto Beograda(koji je geografski bliže) dobili su novu centralnu vlast u Novom Sadu. Količina novca koja stiže u Banat, umesto da se povećava, počela jeda opada. Posustala privredna aktivnost se značajno smanjila a nezaposlenost se naglo povećala.Umesto da se navedeno stanje uoči i pomogne lokalnim samoupravama da podignu razvojne kapacitete, oni su ostavljeni da se snalaze. Takvo ponašanje je dovelo do toga da se jaz izmeđurazvijenih i nerazvijenihpovećao. Takvo ponašanje se najbolje može uočiti u aktivnostima Fonda za razvoj AP Vojvodine čija su sredstva gotovo po pravilu, odlazila u pravcu razvijenih opština. Komplikovana i skupa procedura pri konkurisanju za sredstva Fonda, koju prati dugi periodneizvesnosti do donošenja finalne odluke, ne deluje nimalo stimulativno i nedostižan je za ogromnu većinu siromašnih.

( U nerazvijenim opštinama po pravilu nema “ovlašćenih”, koji vam za velike pare pišu “biznis planove”, a bez kojih je nemoguće dobiti sredstva Fonda.)

Spuštanje velikog broja nadležnosti na Vojvodinu pokrajinska administracija je nespremno dočekala i nastao je pravni haos. Velika većina banatskih opština je u tom prebacivanju odgovornosti, Novog Sada na Beograd i obratno, ostala bez značajnih sredstava i izgubila previše vremena. U nekim slučajevima upravo prebacivanje odgovornosti imalo je katastrofalne posledice po region Banata. Konkretan i najsvežiji primer za to su poplave, koje su Banat pogodile najviše. “Vode Vojvodine” su odgovorne za sve vodotokove u Vojvodini, tu privilegiju su dobile zahvaljujući Omnibus zakonu i imaju pravo, što i čine, da ubiru sredstva od građana i privrednih subjekataVojvodine. Prošlogodišnje poplave nisu bile dovoljan razlog “Vodama Vojvodine” da u Banatu izvrše određene radnje (bar minimalne) na nasipima i kanalskoj mreži.Siguran sam, sa druge strane, da investiranje u sopstvene plate nisu zanemarili.Samo sticajem sretnih okolnosti i snalažljivosti i odgovornosti pojedinaca izbegnutasu pucanja nasipa koja bi nanela nesagledive štete. Ko bi tada snosio krivicu? Nadležni iz “Vode Vojvodine” su već pripremili krunski dokaz svoje nevinosti, nismo imali dovoljno sredstava – krivac za to je Beograd. I mirna Bačka, a vi u Banatu ...... se.

Ostojić Darko dipl.inž.

Banatska Palanka