Arhiva

Đukanović od Tita do referenduma

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Minule sedmice iz štampe je izašla treća knjiga beogradskog novinara i publiciste Miša Vujovića “Gospodar gladi”. Prva Vujovićeva knjiga, “Masakriranje istine”, uz četiri izdanja na srpskom, prevodom na engleski jezik, imala je zapažen uspeh i van granica naše zemlje. “Gospodar gladi”, obimnom dokumentarističkom građom kroz analizu političkog profila crnogorskog premijera Mila Đukanovića, donekle osvetljava genezu sve prisutnije krize identiteta u Crnoj Gori.

“Politička evolucija Mila Đukanovića, od Titovog omladinca, energičnog borca zajedništva sa Srbijom, ratnog jastreba zabrinutog za sudbinu Srba u krajinama, Miloševićevog saborca u odbrani tekovina revolucije, preko regionalnog lidera demokratije s unitarističkom distancom od dedinjskog gazde, do lidera suverenističkog pokreta, donekle oslikava i izobličenje unutrašnjeg bića Crne Gore”, kaže Vujović, naglašavajući da je ova knjiga plod skoro petnaestogodišnjeg novinarskog rada o crnogorskim prilikama.

“Neosporno je da je Đukanović veliki fenomen naše političke scene. On je jedini lider sa živim kontinuitetom Brozove ideologije, koji je bravurozno driblajući činjenice iz svih sukoba izašao kao pobednik, uspevajući da svoja promašena i odbačena stanovišta pokrije elokventnim frazama o višim ciljevima, nacionalnim i državotvornim interesima. Đukanović je, kao i njegov bivši mentor iz Beograda, veoma vešto proizvodio krize, kao paravan za stvarne ekonomske probleme i siromaštvo u kome i danas živi većina građana Crne Gore. Sagledavanjem ovde sabranih istorijskih fakata, nameće se osnovno pitanje: šta se dogodilo sa narodom koji je umirao na nogama da ne bi živeo na kolenima”, pita se Vujović.