Arhiva

Sprečiti infarkt

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Beograd će ove nedelje biti domaćin izuzetno značajnog skupa o prevenciji ateroskleroze, na kojem će učestvovati neki od najpoznatijih svetskih eksperata u ovoj oblasti. Priznanje i našoj zemlji i našim stručnjacima je, što će se u okviru XIV međunarodnog simpozijuma o aterosklerozi (od 18. do 22. ovog meseca u Rimu) na VMA 15. i 16. juna održati Satelitski simpozijum posvećen prevenciji ove bolesti.

„Ateroskleroza ('zakrečavanje krvnih sudova') najznačajnija je bolest današnjice, od čijih posledica u našoj zemlji i zemljama u tranziciji umire preko 60 odsto ljudi. U državama centralne i istočne Evrope obolevanje i smrtnost od ove bolesti najveći su u svetu, a čak i u razvijenim zemljama ateroskleroza i njene komplikacije dovode do 50 odsto svih smrtnih ishoda i jedne trećine smrti kod ljudi između 35. i 65. godine života. Smatra se, takođe, da će se u budućnosti od ukupno očekivanog mortaliteta od koronarne bolesti 82 odsto događati baš u zemljama u razvoju, u koje spada i naša”, kaže za NIN prof. dr Dragan Đurić, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, predsednik Satelitskog simpozijuma, i naglašava:

„Ateroskleroza izaziva i najveće troškove u sistemu zdravstva, invalidskih i penzijskih fondova. Već godinama se borimo da dokažemo da je za državu i narod prevencija ove bolesti najvažnija, a ne lečenje posledica kao što su infarkt, šlog, gangrena i slično. Prave prevencije, međutim, nema bez vrhunskih bazičnih istraživanja u ovoj oblasti, kao ni bez implementacije pratećih programa pre svega u oblasti nutricije i industrije 'zdrave' (funkcionalne) hrane, kao što su to uradile Kanada, SAD, Finska i druge zemlje gde je registrovan pad oboljevanja i smrtnosti od ove bolesti.”

Na skupu u Beogradu učestvovaće 32 predavača iz 18 zemalja, predstavnici međunarodnih i nacionalnih stručnih udruženja i asocijacija, kao i eksperti Svetske zdravstvene organizacije. Počasni kopredsednici Satelitskog simpozijuma su dr Nagano Makoto iz Japana, i dr Naranhan Dala iz Kanade.