Arhiva

“Švabo” i Japanci

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Novi selektor fudbalske reprezentacije Japana je Ivica Osim. Poslednji selektor SFR Jugoslavije za NIN kaže da još ništa nije potpisao ali da je postigao načelni dogovor da u naredne četiri godine vodi Japan. “Prvo su se obratili mom klubu ’Nagoji’ a potom i meni lično. Bio sam u malo nezgodnoj situaciji, jer sam već započeo jedan posao u klubu, ali ova je ponuda ne samo profesionalni izazov već i priznanje i meni lično i mom klubu, za koji očigledno smatraju da je napravio nešto značajno i to verifikuju kroz ponudu treneru.”

Ivica Osim ne zna ništa o mogućem angažovanju Dragana Stojkovića Piksija u stručnom štabu japanske reprezentacije – o čemu je pisala ovdašnja sportska štampa – a da je bilo razgovora o tome, veruje “da bi ga Piksi obavestio”.

O očekivanjima i planovima na klupi Japana Osim kaže: “Ovdje su očekivanja veoma visoka, Japanci misle da i u fudbalu treba da imaju poziciju srazmernu npr. njihovoj poziciji u ekonomiji. Ali, fudbal je nešto sasvim drugo, što su dobro osjetili sada na prvenstvu U Wemačkoj. Činjenica je da glavni igrači Japana – Nakata, Nakamura, Takahara – mjenjaju klubove na niže, da nekolicina glavnih igrača više nema motiva da gine po terenu, tako da me vjerovatno očekuje pravljenje nove ekipe. Ali, da se ne zalijećem, treba prvo da porazgovaram da čelnicima Saveza i, naravno, da potpišem ugovor.”