Arhiva

Slika dijaspore

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Roman “Pod južnim krstom”, autora Dragana Dragojlovića iz 2002. godine, ove godine je doživeo svoje treće izdanje. “Pod južnim krstom” nije bio podržan medijskom promocijom, već je svoj put stvarao isključivo od ruke do ruke čitalaca. Autor o svom delu za NIN kaže:

“Kroz porodičnu i ljubavnu priču glavnog junaka i drugih likova, roman daje sliku naše dijaspore u Australiji, a kroz koju se može videti celokupna naša dijaspora. U novom svetu, sa drugom kulturološkom i socijalnom realnošću, svaki lik se suočava prvo sa samim sobom, ali i sa svojim saplemenicima koji su na te prostore dolazili u različitim vremenima. To istovremeno vodi pogledu prema matici kroz svet i civilizacijske tokove u kojima se živi, i suočavanju sa mnogim iluzijama koje su imali o sebi i o svojoj naciji. Bolna su uveravanja koliko su neznanja i pogrešne procene uticale i utiču na svakog pojedinca i na sudbinu matičnog naroda.”

“Roman kroz ljubavnu priču govori i o nekim najbitnijim nacionalnim pitanjima, ali skriveno, da ne izgleda kao da je to u prvom planu”, zaključuje Dragojlović.