Arhiva

Ubistvo u Čerkez mahali

Nebojša Jevrić | 20. septembar 2023 | 01:00

1. Policija je uhapsila Ertana Gegića iz Novopazarske Banje i Ismeta Derdemeza, osumnjičene da su učestvovali u ubistvu Ruždije Durovića i ranjavanju Sulejmana Durovića.

Policija još traga za Seadom Papićem.
Durović je ubijen u Čerkez mahali, kod novopazarske pijace posle tuče na biračkom mestu.
Rat između Ugljaninove Liste za Sandžak i Qajićevog SDP-a traje više od deset godina i stalno se pojačava.
Polovinom devedesetih dotadašnji generalni sekretar Ugljaninove SDA Rasim Qajić odlazi iz u to vreme jedine bošnjačke partije i osniva svoju partiju. Od tada do danas politički sukobi ne prestaju.
Iako je Qajić pobedio na izborima za skupštinu, gradonačelnik Ugljanin nije dozvoljavao ni da Qajićevi uđu u gradsku skupštinu.
Kako je jačao Qajić i preuzimao glasove SDA, tako su sukobi bivali sve jači.
Istovremeno je zahvaljujući pojavi kineskog tekstila slabila i finansijska moć Novog Pazara. Ako nema tekstila, ima heroina. Od nečeg se živeti mora.
Prestali su da dolaze autobusi puni kupaca iz svih krajeva zemlje. Na Novi Pazar padala je prašina.
Pre dve godine, 11. septembra 2004, u okviru tadašnje predizborne kampanje, u pucnjavi između pristalica SDA i SDP-a slučajno je pogođen i profesor Ćamil Juković.
On je sad u kolicima i nikog nije briga za njega. Ni Ugljanina ni Qajića. Eto što su nam učinili. Nikog nije briga. Ovo je moralo da se desi. Nikad se nećemo opametiti. Samo nas zavađaju. Ti si neki novinar. Mnogo ste nam nevolja i vi novinari doprineli. Jedan drži policiju i muftiju, drugi opštinu i eto ti vidi. Slobodno zapiši. Krivi su ovi iz vlade. Oni su nas zavadili.
2. Lokalni parlament, koji je držao Qajić, donosio je odluke ali je budžet bio kod Ugljanina. Godinu i po dana trajalo je dvovlašće. Onda je vlada raspustila skupštinu. To je dolilo još više ulja na vatru. U maju se održava referendum o opozivu Ugljanina pod kontrolom stare a u junu pod kontrolom nove izborne komisiju. U maju je Ugljanin opozvan a u junu ubedljivo pobedio sa skoro 30 000 glasova. Vanredni izbori su bili prilika za još jedno odmeravanje glasova.
3. Ovde su kriminalci uzeli vlast u svoje ruke, odlučuju o svemu i vode politiku, kaže Rasim Qajić. Ja imam policijsko obezbeđenje, a u trenutku ubistva bio sam s njima u kući. Ovde se mesecima podgrejava atmosfera straha. A u nedelju je zabeleženo niz incidenata koji su nekome bili potrebni kako bi neometano mogao da stavlja listiće u biračku kutiju. Moja partija će tražiti poništavanje izbora jer je besmisleno da neko nastavi izbore onog trenutka kada je izgubljen jedan život.
4. Muftija Muamer Zukorlić tvrdi da je Vlada Srbije neoprezno ušla u igru naizmeničnog podržavanja dve najjače opcije u Novom Pazaru ne sagledavajući posledice.
U Sandžaku vlada bi morala da igra daleko nezavisniju ulogu a ne da se opredeljuje između SDP i SDA. Ovako, svojim postupcima doprineli su da se tenzije podignu na takav nivo da se izbori u Novom Pazaru shvataju kao borba na život i smrt.
5. Predsednik opštine i lider Liste za Sandžak Suljo Ugljanin rekao je okupljenim građanima da će preuzeti brigu o porodici nastradalog Durovića. Da građani treba da smire strasti i da ne nasedaju na provokacije. Istakao je da će u Novom Pazaru do petka biti zaveden red i da je o tome razgovarao sa ministrom Draganom Jočićem. Pozivam narod da veruje meni i državnim organima, da sprečimo provokacije i eskalacije koje se podstiču iz usta Rasima Qajića, koji je toliko drzak i bezobrazan i koji je sve ovo najavio tokom predizborne kampanje.
6. Funkcioner Socijaldemokratske partije Meho Omerović izjavio je da je zaprepašćen zbog ubistva koje se dogodilo tokom glasanja u Novom Pazaru.
Zgrožen sam i zaprepašćen činjenicom da se u 21. veku na biračkim mestima vode bratoubilački ratovi, da se u zemlji koja je u Evropi puca i ubija na lokalnim izborima.
7. Svi su održali konferencije za štampu, novinari su kao orlušine navalili sa svih strana...
Kamere na krovovima zgrada, na prozorima. Svi slikaju dženazu na trgu. Zbog svađe sa Islamskom verskom zajednicom obred obavlja na pozornici imam koji njoj ne pripada. Obavljena je takozvana muška dženaza..
Nemaju samo Crnogorci dve crkve.
Imam koji je obavio verski obred je neki Sabahudin iz Višegrada.
On je pre pet-šest godina izbačen iz Islamske zajednice zbog pokušaja njenog razbijanja. Ugljanin je preko njega imao nameru da ostvari kontrolu nad Islamskom zajednicom. Cilj mu je bio da se Islamska zajednica baci na kolena i stavi pod njegovu kontrolu kako bi imami pred izbore po džamijama pozivali da se glasa za Ugljanina i kazali da ko ne glasa za Ugljanina nije musliman, rekao je Zukorlić.
8. Stigao sam pred sahranu. U sandalama. Imam probleme sa bešikom a u stanični toalet se ne može u sandalama. Trebaju čizme. Nepodnošljiv smrad urina. I mokraća do članaka. Tolike su pare prošle, a bogami i ostale u Pazaru ali za toalet nije dostiglo. Imaju preče.
9. Porodica ubijenog Ruždije Durovića je najpre zatražila usluge Islamske zajednice Sandžaka, ali je nakon nekoliko sati jedan od rođaka ubijenog došao u Mešihat iz Sandžaka i otkazao dženazu uz opravdanje da će to obaviti u sopstvenoj režiji.
Hiljade ljudi na trgu. I tišina. I ćutnja.
Tišina od koje se ledi krv. Telo pokojnika se nosi na visoko podignutim rukama. To je počast koja se daruje samo retkima. Koja se viđa na ulicama Bejruta.
Tišina koja na dobro ne sluti.
Ko je ikad lutao po Pešteri razumeće. Nema suza, nema govora, samo ćutanje.
Što nije živ Andrić, pa da sve to opiše, rekao bi Momo Kapor.