Arhiva

Knjiga o čuvenom dubrovačkom proti

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U slučajnom susretu 1938. godine u Trebinju čuveni pesnik Jovan Dučić prepoznao je u već tada glasovitom proti Radu Vukomanoviću svoga rođaka iz loze grofa Save Vukomanovića. „Princ pesnika”, kraljev diplomata bio je opčinjen protinim plemićkim držanjem i odmah je izrazio želju da bude njegov duhovnik, pa i da ga, ako ga nadživi – sahrani. Život je udesio da prota Rade sačeka (posmrtni povratak u otaybinu) velikog pesnika i da ga upravo on pre neku godinu opoje i sahrani u Hercegovačkoj Gračanici, na Crkvinama u Trebinju.

Zanimljiv je protin život, što pokazuje i knjiga o njemu jednostavnog naslova „Protojerej-stavrofor Radislav Vukomanović”, koju je upravo objavio ovogodišnji dobitnik Šantićeve nagrade za životno delo Neđo Šipovac.

- U poslednjem svetskom ratu oko prote Rada, kao oko sveca, okupljali su se i četnici i partizani, tražeći oprosta za grehe počinjene u „krvavom kolu hercegovačkom” – kaže Šipovac. – Dubrovčani, među kojima je proveo pola stoleća kao starešina Sabornog hrama, cenili su ga kao „konta od Ercegovine” i „mnogo štovanog paroka od Vlaja”. Otuda će i monsinjor Želimir Puljić, biskup dubrovački, prvi poslati „brzojavku” sa riječima „iskrenog suosjećanja”, povodom vijesti „kako je u blagu usnio u Gospodinu njegov vjerni sluga protojerej Rade”.