Arhiva

Pismo iz San Franciska

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Mika, meni se ideja dopada, ali ja odlazim 6. januara ... ističe mi mandat. U engleskom nema padeža. To kaže Vili Braun, gradonačelnik San Franciska. Hajde da započnemo celu stvar, pa neka moj naslednik ... Zašto ne naslednica? pitam. Misliš na Anđelu? (Anđela Alioto, prim. prev.). Svejedno je, mislim da San Francisko i Beograd treba da se zbratime. Druga stvar je što San Francisko ima 15 ovakvih veza u poslednjih 45 godina, kao da oskudeva u ljubavi.

Obavestiću gradonačelnicu, kažem. Kako se zove? Vili je neizlečivo radoznao. Rustanović. U engleskom se H ispred R ne čuje.

rankovboaŽnjanadoo.fr

Maro, ovde sam započeo mali projekat oko bratimljenja Beograda i San Franciska. Vidi sa Gogom (Goran Bregović, prim. prev.) da li je zainteresovan da se muzički uključi u svečanost oko spajanja? Treba da napravimo neki program, a da to ne budu ona podrumaška podvriskivanja ili sečenje vena na pola kvadratna metra. Javi ako imaš neku ideju. Viđaš li Maka? On je više u Beogradu nego u Parizu.

Ima jedna ulica u samom centru Beograda, kaže Lari, zove se Ša-fa-ri-ko-va i neverovatno podseća na Keruakov sokak ovde u Frisku. Čini se kao da ništa ne spaja, stoji tamo negde IZA, kao da ćuti u potaji. Tu sam šetao. Sreo sam lep svet. I ne mora ništa da spaja ako je ispunjena lepim svetom. Devojčicama? pitam. Znaš šta ... nigde tako nešto nisam video ... kako jedna prođe, naiđe još lepša. Nadgradnja u hodu. O tim kvalitetima mi ovde ne razmišljamo. A džez, Lari, voli li naš narod džez?

Halo ... ovde Mark Čendler, direktor kancelarije Međunarodne Trgovine i Razmene. Gopodin Vili Braun mi je preneo vaš predlog o bratimljenju San Franciska i Belgrejda ... Beograd, kažem. Opet nema padeža. ... Beograda, nastavlja Mark, on odlazi sa funkcije 6. januara, ali ću ja nastaviti sa realizacijom ... Mark, kažem mu, hvala što ste se javili. Mislim da je u ovom trenutku najvažnije da ja dobijem blagoslov beogradskih vlasti u vezi sa projektom. Da ne izigravam samozvanog konzula u kratkim pantalonama.

Radmila_HrustanovicŽbeograd.org.džu

Šta mislite o tome da se Beograd i San Francisko zbratime? Ako ništa drugo, zajednički su im mostovi i lep narod. Javite se! Ovakve ideje mi ne padaju na pamet tako često.

Ima u San Francisko zalivu jedan most koji redovno proširuju jer nikad nema dovoljno traka za automobile koji hrle na istočnu stranu. Zove se San Mateo. Liči mi na Pančevački most, ne znam zašto. On ne spaja ljude nego im pomaže da se spoje. Znači, svako ko krene preko mosta, hoće s nekim da se spoji. Da nema mosta, morali bi da se dopisuju ili dovikuju s obale na obalu. Vozači ne plaćaju mostarinu već spojku. Dva dolara spajalica. Šta sad tu treba da se uradi? Kako da se spoje ove dve gradurine? Smislićemo već nešto. Nisu mostovi tu tek tako. Samo, nemojte da šaljete nikakvu delegaciju, i ja sam suvišan. Vidim da su u modi Profesionalac i NJegov Kum, oni putuju po svetu. Spojićemo se u tišini, dok oba grada spavaju. Razlika je 9 sati. Koliko je sada u Beogradu?

MILAN OKLOPDŽIĆ