Arhiva

Novo stanje sveta

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Pozivati se na Noama Čomskog, što čini gospodin Desimir Tošić, da bi se polemisalo sa mišljenjima Dobrice Ćosića i Milorada Ekmečića je, po mom mišljenju, kontraproduktivno. Desimir Tošić je u pravu kada iznosi mišljenje Noama Čomskog da Amerika nije fašistička zemlja.

Međutim, mislim da su veliki rasponi od (ne)poštovanja sloboda kod političkog sistema Amerike, do oblika fašističke vladavine. Nisu u pitanju nijanse, već krupne razlike, koje bi g. Tošić morao da uvažava. Zato u teoriji, ali što je još značajnije u praksi, i postoje raznovrsni oblici političkih sistema.

Upravo zato i dajem za pravo gospodi Dobrici Ćosiću i Miloradu Ekmečiću kada iznose kritike na račun Amerike i njene unutrašnje i spoljne politike. Uostalom i sam Noam Čomski, na koga se poziva g. Desimir Tošić, u Monde diplomatiljue (septembar 2006. str. 1. i 13), prema uvodniku njegovog direktora Ignasija Ramonea (kao dodatak NIN-a), u raspravi o spoljnoj politici SAD kaže da je danas američka „administracija najopasnija u (američkoj) istoriji”. Noam Čomski se ne libi da svoju zemlju Ameriku nazove – kaže u uvodniku Ignasio Ramone, citirajući samog N. Čomskog – „glavnom terorističkom državom na planeti”.

Mr Dragan Miljanić,

Institut za strateške studije i razvoj Univerziteta „Braća Karić”