Arhiva

Dom za moju unuku

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U izdanju Narodne knjige izašla je najnovija zbirka priča „Dom za moju unuku” Dušice Milanović, jednog od urednika u listu Politika. Knjiga će biti promovisana na predstojećem Sajmu knjiga, a već se može kupiti u svim knjižarama Narodne knjige. Pisac romana „Borinski dom” ostala je dosledna i u svojim pričama prepoznatljivom lakoćom pripovedanja, jakom emocijom, jednostavnošću i jasnim stilom. Stavljajući ljubav i prijateljstvo na prvo mesto, autorka ovih nesvakidašnjih priča oslikala je vreme u kojem živimo na jasan ali poetski način. Sakupivši devetnaest priča pod okrilje naslova „Dom za moju unuku”, uspela je da logičkim redosledom ostvari kompoziciju sličnu savremenom postmodernističkom romanu gde je detalj glavni junak a obrt u priči nosilac radnje.

– Znam da je naslov neobičan i da izaziva interesovanje, u pitanju je metafora, neka vrsta zaostavštine, ženski rukopis nekoj budućoj mladoj ženi, sve ostalo ostavljam čitaocima na uvid. Ja lično još uvek nemam unuku ali se svejedno radujem takvoj ideji, kaže autorka priča.

„U pričama su srećno usaglašeni motiv i izraz. U toj usaglašenosti ima one borinske kulture odnosa, diskrecije i otmene spontanosti. Uverljivost te sadržinske običnosti i inteligencije, te sažete ubedljivosti, dokaz su pravog dara. Baš su lepe priče Dušice Milanović, koje kao i život imaju sudbinu: „sve minava”, zapisao je u recenziji Dobrica Ćosić.