Arhiva

“Zlatni vitez” za “Zlatno runo”

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

“Zlatno runo”, predstava Beogradskog dramskog pozorišta, ovogodišnji je dobitnik nagrade “Zlatni vitez” na Međunarodnom pozorišnom festivalu u Moskvi. Nebojša Bradić proglašen je za najboljeg reditelja, dok je njegov imenjak, glumac Nebojša Dugalić, dobio nagradu za najbolju glumu u pomenutoj predstavi, rađenoj po istoimenom sedmotomnom romanu Borislava Pekića.

- Izuzetna je čast da na tako respektabilnom i značajnom festivalu dobijete nagradu za najbolju režiju i glumu, kaže Nebojša Bradić za NIN. “Lepo je bilo samo pojaviti se i učestvovati na ovakvom festivalu, a još lepše osvojiti nagradu. Svaka nagrada osvojena u inostranstvu ima posebno značenje. Nama, koji radimo i učestvujemo u predstavi 'Zlatno runo', ovo je potvrda da smo napravili dobru predstavu, koja će se i dalje izvoditi, iako je u proteklih šest godina igrana preko 200 puta, kako na domaćim scenama, tako i na gostovanjima u Beču, Kijevu, Istanbulu, Pragu, Atini”.

Na upravo završenom pozorišnom festivalu u Moskvi takmičilo se, inače, tridesetak pozorišnih komada iz Rusije, Ukrajine, Belorusije i još nekoliko susednih zemalja, uglavnom rađenih po delima klasika – Šekspira, Kafke, Čehova, Dostojevskog...