Arhiva

Upoznavanje iz prve ruke

Tatjana Nikolić | 20. septembar 2023 | 01:00

Ferhat Dinoša, lider DUA, povodom posjete Agima Čekua Crnoj Gori

Dio crnogorske opozicije oštro se usprotivio Čekuovoj posjeti, optuživši vlast u Podgorici da se stavlja na stranu onih snaga koje žele otcjepljenje Kosova od Srbije, dok su zvaničnici Srbije kritikovali gest premijera Đukanovića kao “nedopustiv i nepotreban” (Boris Tadić) posebno zbog stava da je Kosovo susjed Crne Gore! Stižu i apokaliptične ocjene da je Crna Gora zabila nož u leđa Srbiji... Premijer Đukanović je odbacio sve optužbe, dok je vladajući DPS zvanične reakcije Beograda okarakterisao vidom srpskog hegemonizma.

Lider Demokratske unije Albanaca (DUA) Ferhat Dinoša smatra da je dolazak Čekua u Crnu Goru značajna posjeta koja u nekim dimenzijama nosi atribute istorijske posjete: “Ova se posjeta dešava nakon mnogih ratova u ex-Jugoslaviji, nakon toga što je Kosovo postalo međunarodni protektorat i na pragu je finalnog statusa, kao i nakon činjenice da je Crna Gora postala nezavisna i međunarodno priznata. Mislim da ta posjeta prati hod događaja i vremena na Zapadnom Balkanu.”

Sa obzirom na to da se posjeta Čekua Crnoj Gori dešava u trenutku kada se u Srbiji održava referendum o Ustavu, da li je u pitanju slučajnost ili izvjesna koincidencija?

- Kontakti između predstavnika Vlade Crne Gore i kosovskih institucija počeli su još od ranije. Treba izdvojiti činjenicu da je crnogorski ministar spoljnih poslova prisustvovao sahrani bivšeg predsjednika Kosova dr Ibrahima Rugove, a zna se da je bilo kontakata nižeg ranga.

Zvanična Srbija, naročito predsjednik Tadić, oštro su reagovali povodom pomenutog događaja, kritikujući postupak Đukanovića koji čini u trenutku kada se vode razgovori o budućem statusu pokrajine!?

- Bio sam član komisije za izradu Ustavne povelje SCG, i kada se u preambuli tog dokumenta proizvelo rešenje da je Kosovo autonomna pokrajina Srbije ja sam napustio komisiju. Obrazložio sam postupak da bez legitimnih predstavnika građana Kosova niko ne može definisati njegov status, a sa obzirom na to da niko od njih nije bio u toj komisiji sugerisao sam da se “ne pravi račun bez krčmara”!

Veći dio crnogorske opozicije je ocijenio dolazak kosovskog premijera kao gest vraćanja duga koji Đukanović ima prema funkcionerima KiM-a zbog referendumskog rezultata!?

- Dio crnogorske opozicije je na posjetu gospodina Čekua reagovao žešće nego zvanična Srbija. Mislim da se i to dešava zbog unutrašnje upotrebe i da se ne radi o neupućenosti političkih lidera. Oni moraju da shvate da će projekat koji je krenuo početkom devedesetih, iz Beograda kao glavnog uzroka onoga što smo prošli i onoga sa čime se suočavamo, svoje finale dobiti upravo tamo gdje je bio i početak – na Kosovu! Činjenice su činjenice, i novi odnosi treba da se stvaraju i stvore na osnovama činjenica kako bi Balkan postepeno odbacio atribut bureta baruta.

Crna Gora nije imala ni prema kome duga, pogotovu od 97’ na ovamo, i njenu putanju u novim međunarodnim odnosima definisala je volja građana. Na sreću, sve je to proteklo bez kastiga koji je viđan i viđen u okruženju, pri čemu Crna Gora treba da zahvali svojoj rukovodećoj eliti.

Odlazak Đukanovića sa političke scene se različito tumači... Šta je presudno uticalo na njegovu odluku-“privatni razlozi” ili pritisak Zapada?

- Nešto što je bila moja prva reakcija, na tu vijest, jeste to da nacionalne manjine gube čovjeka koji je u teškim vremenima uspijevao i uspio da bude ne samo nada nego i stub zaštite njihovog fizičkog integriteta. Mislim da će ga Crnogorci pamtiti kao neimara vraćanja suvereniteta, čime je otvorio prostor jačanju rada institucija i njihovom snaženju. Nijesam od onih koji misle da se jake institucije stvaraju bez jakih ličnosti, a gospodin Đukanović jeste bio takav. Hoću da se nadam da je rekao doviđenja, a ne zbogom!