Arhiva

Uvodničar u prvom planu

Milorad H. Jevtić | 20. septembar 2023 | 01:00

U tri prethodne godine stavljali smo opravdanost odluka žirija za glavnu nagradu “PJER” pod veliki upitnik. Ovoga puta, međutim, njihov izbor pozdravljamo pohvalom. Tošo Borković je našao crtački efektan i duhovit likovni komentar na temu relativnosti lavirinta kao komplikovane prostorne prepreke. Novopazarac Muhamed Đerlek je za satirički upečatljivu karikaturu pod naslovom “Globalizam”, u kojoj (jedini) gospodar ne dozvoljava da iko izađe iz njegove senke, dobio drugu nagradu. Basnolika tema, posle pobedničkog, pojavila se i u trećenagrađenom radu Slobodana Srdića sa podsmehom na račun majmuna koji baca bananu (iz ruke) da bi lakomo posegao za loto listićima (na grani).

Onima koji su posetili izložbu ili će je posetiti u gradovima koje će ona obići, i budu imali katalog u rukama, sugerišemo da obrate pažnju na radove čiji su autori: Veličković (kataloški broj 31), Guzina (45,46), Divac (52), Kocić (58), Katić (64), Milanović (75), Perenčević (88), Srdić (97), Sopka (118), Tovirac (125,128),

Skupni kvalitetni domet ovogodišnjeg konkursa pripada redu manje uspešnih, sa čak trećinom eksponata u kojima su crteži ostali bez karikaturalne nadgradnje.

Katalog se i ove godine pojavio u reprezentativnoj grafičkoj i štamparskoj opremi što i priliči publikaciji koja, za razliku od privremenog karaktera izložbe, ostaje kao trajni konkursni dokument. Što se, pak, sadržaja kataloga tiče, ponavljamo naše prošlogodišnje čuđenje zbog prejakog isticanja članova žirija preko njihovih pojedinačnih portreta i zajedničkih fotografija za radnim stolom. (Za razliku od žirija o izlagačima, osim imena, nema nijednog drugog podatka.) U slučaju “PJERA” dogodiće se, eto, da jednog budućeg dana čitaoci kataloga imaju pred sobom portrete članova žirija, a da ostanu uskraćeni za lik četvorostrukog pobednika konkursa i autora vedrih i virtuoznih crteža na koricama kataloga – Toše Borkovića!