Arhiva

I stručnjaci uz Crkvu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
I stručnjaci uz Crkvu

Dajući pregled skupova na kojima se govorilo protiv biometrijskih ličnih karata, uopšte nisu pomenute aktivnosti Društva za informatiku Srbije.

Društvo za informatiku Srbije je 18. jula organizovalo okrugli sto „Da li elektronska lična karta ugrožava privatnost građana”. Učestvovali su Dragan Maksimović – MUP Srbije, Vladimir Božović – MUP Srbije, mr Zoran Savić – „NetSet”, dr Trivo Inđić – sociolog, mr Ratomir Drakulić – FON i Aleksandar Pavić – NVO „Za život bez žiga”. Na skupu je ocenjeno da će primena Zakona o ličnim kartama ugroziti privatnost građana, da biometrijske metode identifikacije nisu još uvek dovoljno pouzdane i da nisu neophodne za razvoj e-uprave, da treba pre primene Zakona o ličnim kartama usvojiti Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, da Zakon o ličnim kartama treba usaglasiti sa principima zaštite privatnosti, da su odredbe iz člana 28 Zakona u suprotnosti sa ustavnim pravom da se ovi podaci mogu koristiti samo na osnovu zakona. Takođe, istaknuto je da je za potrebe e-uprave korisno da postoji elektronska identifikacija, ali da to nije biometrijska identifikacija i da treba ostaviti građanima slobodu da prihvate ili ne prihvate ove identifikacije. Ukazano je i na potrebu da se uspostavi nezavisno telo ili parlamentarna kontrola koja bi nadgledala organizaciju, korišćenje i zaštitu baze podataka o izdatim ličnim kartama.

U javnosti, pa čak i delu informatičke, postoje i mišljenja u kojima se prenebregavaju rizici na koje je Društvo za informatiku ukazalo i zato smo spremni na dalji dijalog koji treba da doprinese da se u Srbiji stvori jedinstven stav o opasnosti da se neovlašćeno uspostavi kontrola nad svim građanima.

Nakon ovog skupa, Društvo za informatiku Srbije je 20. jula sačinilo Preporuke. One su poslate predsedniku Republike (pre potpisivanja Zakona), predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije, predsedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova.

Društvo za informatiku Srbije je 8. avgusta dobilo odgovor od Ministarstva za unutrašnje poslove u kome se kaže: „Ukoliko smatrate da novi zakon o ličnoj karti nije u skladu sa interesima građana Srbije da zaštite svoju privatnost i slobode, možete podneti inicijativu za izmene i dopune Zakona o ličnoj karti Narodnoj skupštini Republike Srbije.” Do donošenja Uredbe, to je bio jedini oficijelni odgovor nadležnih državnih organa. Kako je Narodna skupština upravo u to vreme raspuštena zbog novih parlamentarnih izbora, nije se imala kome uputiti inicijativa za izmene i dopune Zakona. Društvo za informatiku Srbije u saradnji sa drugim zainteresovanim organizacijama upravo priprema da novom sazivu Narodne skupštine podnese predlog za izmene i dopune Zakona o ličnim kartama.

Sigurno je da su aktivnosti Srpske pravoslavne crkve bile najbrojnije i imale odlučujuću ulogu u donošenju pomenute Uredbe Vlade Republike Srbije. Predstavnici Društvo za informatiku Srbije su podržavali i učestvovali i u mnogim aktivnostima pod okriljem Srpske pravoslavne crkve.

Iznošenjem podataka o aktivnostima Društva za informatiku Srbije hteo sam samo da doprinesem informisanju o mišljenjima stručne javnosti o novoj ličnoj karti i biometrijskoj identifikaciji građana.

Nikola Marković,

predsednik Društva za informatiku Srbije