Arhiva

Šegrti i kalfe

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

“Zanatska komora Srbije pokrenula je inicijativu da se usvoji zakon o zanatstvu kojim bi se kalfe, šegrti i majstori vratili u radnje i radionice”. Tako je počinjala jedna vest u “Politici” objavljena 6. februara ove godine.

Već u naslovu reči šegrt i kalfa podsetili su me na vremena pre Drugog svetskog rata i na srpske realiste čija dela vrve od ove dve-tri reči.

U čemu je stvar? Da bi se obnovio nekadašnji efikasan sistem stvaranja dobrog zanatlijskog kadra potrebno je da, pored škole, buduće zanatlije već tokom školovanja prođu i dvostepenu šegrtsku i kalfensku praksu kod majstora. Na taj način buduće zanatlije bi odmah po završetku školovanja bile osposobljene za posao u zanatskoj radnji kako je to bilo između dva svetska rata. Zakonom bi se predvidelo polaganje majstorskog ispita i dobijanje nekada poznatog majstorskog pisma koje je ponosito visilo u dnevnoj sobi dobrih starih zanatlija.

Iz napisa nije jasno da li bi se zakonom o zanatstvu zvanično vratili tradicionalni turcizmi šegrt i kalfa, od kojih šegrt ima pomalo pežorativan (ili po Klajnu bolja varijanta pejorativan) prizvuk.

Priznajem da nemam stav. Jer bi se teško mogli naći domaći izrazi koji bi pokrivali ove pojmove. Varijante sa sintagmom “učenik u privredi” ili “pripravnik u zanatu”, nisu ni jasni ni pogodni zbog dužine. Hrvati za šegrta imaju narodnu reč naučnik, dok naučnika zovu znanstvenik, a ređe učenjak i naučenjak.

Šegrt je turskog porekla od šakirt, što opet potiče od persijskog šagirt. Kalfa na turskom isto glasi, a potiče od persijske reči halifa. Da, u pravu ste! Podseća na reč kalif, i sa njom je zajedničkog porekla, a znači zamenik. Kalfa je zamenik svog majstora, kalif je, kao islamski vladar, zakoniti zamenik i naslednik Muhamedov. Kakva razlika u rangu!

Jedna sevdalinka ovako peva:

U Mostaru šećer-mejtef kažu.

U njem trista djevojaka.

Hodža im je Omer-efendija.

Kalfa im je lijepa Emina.

Znači da su i hodže imali zamenike u mejtefu (mektebu, muslimanskoj osnovnoj školi), i to još naočite devojke. Baš lepo!