Arhiva

Pretnja Srbima

Branislav Božić | 20. septembar 2023 | 01:00

Ni najvredniji dnevni hroničari više ne uspevaju da zabeleže šta ko kome govori i poručuje u okviru kampanje za izbore koji će se u BiH održati prvog oktobarskog dana. Međupartijskog nadgornjavanja gotovo nema, ili je potpuno u drugom planu. Umesto toga, na javnoj sceni su međunacionalni sudari...

Počelo je, da podsetimo, javnim konsenzusom bošnjačke političke elite da Republiku Srpsku treba ukinuti kako bi se došlo do normalne države ndash; unitarne i centralizovane BiH. Usledio je oštar odgovor iz Banje Luke ndash; svaki pokušaj promene dejtonske konstrukcije BiH završiće referendumom za otcepljenje Republike Srpske.

Varijacije na tako postavljene pozicije iz dana u dan vrte najviđeniji i oni manje viđeni političari sa obe strane. Ipak, u toj sveopštoj galami neke izjave sevnu kao munje. Tako je predsedavajući Predsedništva BiH i predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić pozvao one koji spominju referendum (posebno je istakao Dodika i Ivanića) da napuste BiH, ali da ne mogu poneti nijedan pedalj zemlje. I, naravno, nije zaboravio da doda kako Republika Srpska nije trajna kategorija.

Usledili su, dabome, i odgovori: Ne terajte Srbe iz BiH, Niste nas isterali ni za pet stotina godina turske vladavine, nije vam to uspelo ni 1941, pa neće ni danas, Na svaki vaš pritisak RS će znati naći svoj put... I tome slično.

U nekim prvim dnevnim analizama pokušava da se sugeriše kako je to sve zbog izbora i pokušaja da se izborna tela homogenizuju. Nekako slično tome najnoviji zaplet razumeli su i u međunarodnoj upravi, ili to samo tako javno tumače.

Istoričar Đorđe Mikić ne misli tako: Naivno je verovanje da je to zbog izbora. Tu postoji ozbiljna i dugoročna namera dela bošnjačkih političara i intelektualaca da identitet BiH vežu isključivo za Bošnjake.

Mada je brojne dnevne hroničare, s pravom, Tihićeva izjava podsetila na Mesićeve reči na početku jugoslovenskog raspada kada je Srbima poručio da mogu da idu, Mikić upozorava da ona ima i elemente Tuđmanovih reči o rešenju srpskog pitanja u Kninu 1995. godine.

Za sociologa Bracu Kovačevića takođe bi bilo naivno i opasno verovati da se radi o predizbornom političkom marketingu. Tihićeve reči su deo jedne strategije o unitarnoj BiH, i to muslimanskoj državi. Ta strategija samo ima, s vremena na vreme, različite taktičke varijante, kaže on.