Arhiva

Glumac, drukčiji novinar

Jelena Vukotić | 20. septembar 2023 | 01:00

Neposredno pred proslavu pedesetogodišnjice postojanja “Večernjih novosti”, iz štampe je izašla monografija “Slobodan Glumac - drukčiji novinar”, o jednom od najznačajnijih novinara i urednika ovog dnevnog lista. Autor knjige je Dušan Đurić, Glumčev dugogodišnji prijatelj i kolega u “Novostima” koji za NIN kaže:

- Slobodan Glumac je napravio prekretnicu u srpskom novinarstvu jer je učestvujući u pokretanju “Novosti” stvorio list koji se bavio običnim ljudima i njihovim problemima i razlikovao se od ostalih birokratskih novina koje su bile koncentrisane na politiku. NJegov novinarski put dao mi je građu da novinarski život definišem kao život pod stalnim pritiscima. Često su ga “gospodari istine” i moćnici kažnjavali i smenjivali ali Glumac je izdržao na nogama i uspevao, naoružan novim iskustvom i novim lukavstvima, da ostvaruje svoju osnovnu novinarsku koncepciju, a to je pisati javno o javnim stvarima i “nosiocima” javnih funkcija.

Đurić napominje da je Slobodan Glumac kao novinar radio i u “Borbi”, bio je direktor Kulturnog centra Beograda, a učestvovao je i u osnivanju Studija B, “gde je ponudio nov koncept radijskog novinarstva koje neće biti uštogljeno tvrdo i nedovoljno autorsko”. “Večernje novosti” su mu odale priznanje kada su 1990. godine ustanovile Nagradu za životno delo - Slobodan Glumac, za novinare redakcije koji su održavali duh Glumčevih “Novosti”. Osim bavljenja novinarstvom, Slobodan Glumac će ostati upamćen i kao autor sedam scenarija za dokumentarne i igrane filmove i kao prevodilac brojnih knjiga, među kojima su Hajne, Šiler i Bertolt Breht.

“Mojih pet prethodnih knjiga su stručne i opšteobrazovne ili za novinare ili o novinarstvu. Mislim da je knjiga o Glumcu i jedno i drugo jer je Glumac, taj ‘drukčiji novinar’, svojevrsni ‘udžbenik’ o vrsnom novinarstvu i ohrabrenje novinarima koji bi želeli da napreduju, a nemaju sreću da se usavršavaju pored nekog učitelja kao što je bio Glumac”, dodaje Đurić.