Društvo

Nagrade "Svetionik" za Vuka Cvijića i "Vitez poziva" za Vesnu Mališić

NIN | 27. decembar 2023 | 17:00
Nagrade "Svetionik" za Vuka Cvijića i "Vitez poziva" za Vesnu Mališić
NIN / NIN

Nagrade „Vitez poziva“, koje dodeljuje organizacija Liga eksperata, uručene su danas zamenici glavnog urednika NIN-a Vesni 

Mališić, naučniku i osnivaču Fondacije „Aleks Kavčić“ Aleksandru Kavčiću, novinarki Kosseva Tatjani Lazarević, policajki Katarini Petrović, muzičkom kritičaru Petru Peci Popoviću i profesoru Filozofskog fakulteta Ognjenu Radonjiću. 

Član žirija nagrade „Vitez poziva“, advokat Božo Prelević ocenio je da ovogodišnje dobitnike odlikuju lična hrabrost i borba za obrazovanje, nauku i institucije. 

„Ono što je osamdesetih bilo sramota, devedesetih je poželjno, a danas patriotski. Nasilje i društvena dresura je danas kreativna praktična politika u sistemu obrnutog socijalnog rejtinga u kojem je partijskim kadrovima sve dozvoljeno“, istakao je Prelević i dodao: „Opasna je to iluzija. Iluzija da kupovinom diplome, mislite da ste postali lekar ili profesor. Da ste na režiranim izborima postali car. Opasna je to zemlja po sopstvenu budućnost u kojoj takvi operišu, obrazuju i vladaju.“

Prelević je rekao da našu sadašnjost oblikuju banalnost javnog prostora i dezinformacija, da je društvo u stanju opšte dezorijentisanosti - da je nedovoljno razmagnetisano od samoupravljanja i naopako namagnetisano na nacionalizam. 

„Današnjom dodelom nagrade ’Vitez poziva’ pomeramo pogled od isfabrikovane vrtoglavice, ka ličnostima kojima se, kao društvo, moramo ponositi. Svi oni znaju i upozoravaju da će nacionalni duhovni izleti sa mirisom bezumlja, imati svoja surova buđenja. Danas promovišemo u viteze one koji nisu ćutali i pristajali, već su se borili za bolje društvo, profesiju, etiku i moral. Na medalji ’Vitez poziva’ nalazi se Aleksandrijski svetionik koji svojim zracima osvetljava put. Svi dosadašnji vitezovi poziva i ovogodišnji laureati osvetljavaju, usmeravaju, bude i ne pristaju“, rekao je Prelević. 

Na skupu je održan i minut ćutanja za laureata te nagrade Ratka Božovića, koji je nedavno preminuo i istaknuto da je on bio moralni uzor i svetionik, da se hrabro borio protiv diskriminacije, mržnje i nacionalizma i bio ličnost od nacionalnog značaja. 

„Ratko Božović bio je čovek čiji će vrednosni sistem ostati neraskidivi deo ove nagrade“, poručio je Prelević.

"Svetionik" za Vuka Cvijića

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) dodelila je nagradu „Svetionik“ pojedincima koji su ostvarili doprinos u borbi protiv korupcije u Srbiji u tri kategorije: aktivista/kinja, novinar/ka, i organizacija civilnog društva, a sa ciljem pružanja podrške i osnaživanja organizovanih napora u razotkrivanju i sprečavanju korupcije, saopšteno je iz Udruženja. 

Ovogodišnji dobitnik nagrade u kategoriji novinara je Vuk Cvijić, novinar našeg nedeljnika, za višegodišnji rad u oblasti istraživačkog novinarstva tokom kog je izveštavao o najvećim slučajevima korupcije u Srbiji. Posebno je istaknuta njegova zasluga za izveštavanje o slučajevima fabrike Krušik i Jovanjica. 

„Jako je malo medija u Srbiji koji se na profesionalan način bave novinarstvom, zato je ovo nagrada svih tih kolega. Da nema uzajamne podrške iz raznih redakcija i da nismo svi zajedno izveštavali o Krušiku, ne bi se ništa promenilo. To, nažalost, nije dovoljno i nadam se da je ovo svetlost u borbi koja tek treba da dođe“, rekao je Vuk Cvijić.

Pored njega nagrađen je i Miroslav Mijatović, u kategoriji aktivista, za izuzetan doprinos borbi protiv korupcije kroz višegodišnji novinarski i aktivistički rad. Kao aktivista Podrinjskog antikorupcijskog tima PAKT iz Loznice, istraživao je i razotkrivao koruptivne rizike i prakse vezane za realizaciju projekta rudnika litijuma „Jadar“, navodi se u saopštenju. 

U kategoriji organizacije civilnog društva, nagrada je dodeljena Birou za društvena istraživanja – BIRODI, za izuzetan višegodišnji rad u oblasti istraživanja i doprinosa razvoju borbe protiv korupcije kroz promovisanje inovacija koje su u funkciji održivog demokratskog, socioekonomskog i pravičnog razvoja društva, dodaje se. Danijela Radošević, ispred Nacionalne koalicije za decentralizaciju, istakla je da su najznačajnija priznanja upravo ona koja dobijemo od svojih kolega i sugrađana. 

„Među svojim prijateljima, kolegama i komšijama, uspeli smo da pronađemo pojedince koji su posvećeni idealu pravičnog društva i dobrobiti svih građana. Njihova nepokolebljivost nas svakodnevno ohrabruje i inspiriše. Ove nagrade, stoga, dajemo pojedincima koji poseduju najvažnije ljudske kvalitete – integritet, hrabrost, čestitost i pravičnost“, rekla je Radošević.