Društvo

Bujični potoci u Svrljigu se vraćaju u korita, Timok noćas poplavio niševačko polje

Beta | 4. maj 2024 | 10:30
Bujični potoci u Svrljigu se vraćaju u korita, Timok noćas poplavio niševačko polje
TANJUG / FOTO TANJUG / STR

Posle izlivanja bujičnih potoka u delu opštine Svrljig i jučerašnjeg proglašavanja vanredne situacije, stanje u poplavljenim područjima od jutros je bolje, ali je problema tokom noći bilo sa Timokom u Niševcu, izjavio je predsednik te opštine Miodrag Marković. 

On je za agenciju Beta kazao da je opština Svrljig organizovala dežurstva tokom noći za slučaj da dođe do novog poplavnog talasa.

"Srećom, nije bilo više obilnih padavina tako da se voda konstantno povlačila, osim u Niševcu. To mesto je nizvodno od Svrljiga i poplavni talas je tamo stigao tokom noći. Timok je poplavio polje sa njivama i baštama i par domaćinstava koja su baš pored reke. Poplavljeni su uglavnom ekonomski objekti", izjavio je Marković.

Prema njegovim rečima, danas će se Svrljigu, Niševcu i Merdželatu koji su najviše pogođeni poplavama, početi sanaciji štete. 

"U Svrljigu je zapušena kanalizacija i vodovod je pukao na jednom mestu, pa ćemo to sanirati. Podrumi u 60 poplavljenih kuća su puni vode, pa će se danas pumpama ta voda izvlačiti", kazao je Marković. 

U toku dana, dodao je, u Svrljig će doći predstavnici vodoprivredno preduzeća u čijoj nadležnosti je priobalje reka u svrljiškoj opštini kako bi procenili štetu na bedemima i napravili plan sanacije. 

Tagovi