Društvo

Preminuo književnik Ivan Ivanji

NIN | 10. maj 2024 | 09:45
Preminuo književnik Ivan Ivanji
TANJUG / Rade Prelić

Književnik i prevodilac Ivan Ivanji preminuo je juče u 96. godini života. 

Rođen je u Zrenjaninu u jevrejskoj lekarskoj porodici. Roditelji su mu ubijeni 1941. godine, a on se spasao bekstvom kod rođaka u Novi Sad. Tu je uhapšen u martu 1944. godine, posle čega je bio zatočen u koncentracionim logorima Aušvic i Buhenvald do aprila 1945. godine.

Završio je srednju tehničku školu u Novom Sadu, a nakon toga je studirao prvo arhitekturu, a zatim i germanistiku u Beogradu.

Preko 20 godina bio je prevodilac za nemački jezik Josipu Brozu Titu kao i drugim državnim i partijskim funkcionerima. Paralelno s karijerom pedagoga, novinara, dramaturga i brojnim funkcijama koje je obavljao u kulturnom životu Beograda i diplomatiji, Ivanji se bavio i književnošću i od rane mladosti objavljivao poeziju, prozu, eseje, bajke i drame.

Njegovim najznačajnijim delima smatraju se romani Čoveka nisu ubili, Dioklecijan, Konstantin, Na kraju ostaje reč, Preskakanje senke, Barbarosin Jevrejin u Srbiji, Guvernanta i Balerina i rat, kao i zbirke pripovedaka Druga strana večnosti i Poruka u boci.

Dela Ivana Ivanjija prevođena su na nemački, italijanski, engleski, mađarski, slovački i slovenački jezik.

S nemačkog i mađarskog jezika preveo je desetine knjiga i drama.

Vreme i mesto komemoracije biće naknadno objavljeni.

Tagovi