Ekonomija

Zašto je inflacija u Srbiji ubedljivo najveća u regionu: Dva su razloga

Marica Jovanović | 14. mart 2024 | 18:42
Zašto je inflacija u Srbiji ubedljivo najveća u regionu: Dva su razloga
NIN / Đorđe Kojadinović Kako sprečiti lov trgovaca u mutnom

U odnosu na zemlje u regionu, pa čak i Evrozonu, Srbija je na prvom mestu po visini godišnje inflacije, koja je u januaru iznosila 6,4 odsto, a u februaru 5,6 odsto. Iza Srbije se nalaze Crna Gora sa inflacijom od 4,4 odsto, Hrvatska (4,1 odsto), Slovenija (3,4 odsto), Makedonija (3 odsto), Albanija (2,6 odsto), pa čak i Bosna i Hercegovina, koja je u januaru uspela da obori inflaciju na 2 odsto. Ekonomisti nalaze dva razloga i spori pad cena pripisuju ekspanzivnijoj fiskalnoj politici i značajnom povećanju cena energenata. 

"Jedan od razloga zašto imamo najveću inflaciju jeste to što smo poslednji počeli da povećavamo cenu energenata i mnogo kasnije nego druge zemlje, koje su ih na domaćem tržištu povećale čim su počele da rastu na svetskom tržištu. Zato su one pre nas i počele da obaraju inflaciju. Drugi razlog je to što je Srbija prednjačila među zemljama centralne i  istočne Evrope u ekspanzivnoj fiskalnoj politici. Trošila je dosta na odobravanje pomoći građanima na različite načine. Tako je tražnja rasla brže od proizvodnje u Srbiji, što je dodatni razlog za visoku inflaciju. Ako budemo nastavili sa ekspanzivnom politikom, obaranje inflacije će biti sporije", kaže za NIN Milojko Arsić, ekonomista. 

Profesor Ljubodrag Savić, veći problem vidi u tome što su cene mnogih proizvoda i dalje visoke.

"Da li smo za koji procenat gore, dole ovog mesecakada govorimo o inflaciji i nije najveća briga. Ljudi zaboravljaju činjenicu da smo mi kod hrane imali inflaciju skoro 50 odsto i da se cena mnogih proizvoda nije vratila.To znači da je inflacija i dalje veliki problem. Kod nas izgleda važi pravilo da  kada cene rastu globalno onda rastu i kod nas, ali i da se kod nas teško vraćaju na prvobitan nivo, kaže za NIN Ljubodrag Savić.

Srbija 5,6 odsto

Inflacija u Srbiji je pala u februaru, sa januarskih 6,4 odsto, na 5,6 odsto, objavio je  Republički zavod za statistiku.  

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, na mesečnom nivou, u proseku su povećane za 0,6 odsto. Potrošačke cene u februaru 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 5,6 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2023. godine u proseku povećane za 0,9 odsto.   

Rast cena je zabeležen u grupama alkoholna pića i duvan (2 odsto), transport (1,9 odsto), restorani i hoteli (1 odsto), u grupama hrana i bezalkoholna pića i zdravlje (za po 0,4 odsto) i u grupama stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva i oprema za stan i tekuće održavanje (za po 0,2 odsto). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.     

U Crnoj Gori inflacija 4,4 odsto    

Međugodišnja stopa inflacije u Crnoj Gori je u januaru blago porasla na 4,4%, u odnosu na decembar kada je iznosila 4,3%, objavila je crnogorska Uprava za statistiku Monsta. Na mesečnom nivou su cene u Crnoj Gori porasle za 0,5% u odnosu na decembar prošle godine.

Potrošačke cene u Crnoj Gori su u 2023. godini u proseku porasle za 8,6% međugodišnje. Hrana i bezalkoholna pića su mesečno poskupeli za 1,1%, alkoholna pića i duvan jedan odsto, troškovi stanovanja, voda, struja, gas i druga goriva 1,5%, dok je istovremeno zabeležen pad cena odeće i obuće, za 2,7%.

U Hrvatskoj inflacija najniža od 2021.

Inflacija u Hrvatskoj najniža je od oktobra 2021. godini, navodi tamošnji Zavod za statistiku. Inflacija je u januaru bila 4,1 odsto, a u decembru prošle godine 4,5.

Tokom 2023. godine, porasli su troškovi svih kategorija osim stanovanja te potrošnje vode, električne energije, gasa i ostalih goriva.

Najveći rast cena zabeležen je u kategoriji restorana i hotela – 10 odsto. Slede hrana i bezalkoholna pića sa 6,5 posto, zdravlje 5,5 posto, obrazovanje 5,4 posto, razna dobra i usluge sa 4,6 posto, rekreacija i kultura 3,9 posto, dok su kategorije alkoholnih pića i duvana, odeće i obuće porasle za po 3,8 odsto.

U Sloveniji i Severnoj Makedoniji inflacija oko 3 odsto

Inflacija u Sloveniji je u februaru ove godine iznosila 3,4 pokazuju podaci Eurostata. U istom mesecu prošle godine inflacija u Sloveniji iznosila je 9,3%. Stopa inflacije u ovim zemljama u februaru je bliska stopi  u evrozoni.

 I u Severnoj Makedoniji domaća inflacija usporava i prema podacima za februar mesec ove godine ona je smanjena na 3 odsto.

Značajno je smanjen pritisak cena hrane i energenata. NIže cene zabeležene su i u grupama: odeća i obuća za 0,3 odsto, rekreacija i kultura, restorani i hoteli za 0,1 odsto.

 

Inflacija u Albaniji i BIH najmanja u regionu

Inflacija je u Albaniji prvi put pala ispod ciljanog nivoa Banke Albanije od 3 odsto. Prema podacima koje je objavio INSTAT za februar 2024. godine, inflacija je pala na 2,6 odsto, što je i više nego duplo za godinu dana.

U BiH je inflacija u januaru iznosila 2 odsto, objavila je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

Godišnja stopa inflacije u evrozoni je, prema preliminarnim procenama, u februaru pala sa januarskih 2,8 odsto na 2,6 odsto, objavio je Evrostat. Iako su očekivanja bila da će inflacija pasti na 2,5 odsto, ona je i dalje najniža za poslednja tri meseca.