Lični stav

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a: Još malo pa nestalo

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 10. novembar 2023 | 12:46
Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a: Još malo pa nestalo
NIN / Đorđe Kojadinović

Naprednjaci, radikali, SPS i koalicija Dveri i Zavetnika prvi su predali svoje liste za predstojeće izbore. Notari su, dakle, prethodnih dana imali pune ruke posla, a sudeći po količini predatih potpisa, zlobnici bi rekli da smo - da bi se to sve postiglo u tako kratkom roku - notare morali i da uvozimo, ne samo iz regiona već i iz Evrope.

Čak 130.000 potpisa prikupila je Srpska napredna stranka, od čega je predala 90.000, a realno je mogla i 10.000 da skupi i da preda, pa se stiče utisak da je Aleksandar Vučić malo želeo, osim penzionera, i notare ovih dana da „gađa“ parama. I da malo pokaže stranačke mišiće.

Sa druge strane, i da zaista postoji tolika jagma za Srpskom naprednom strankom, to bi donekle bilo razumljivo. Jeste se sa njima raskantala Aja Jung, jer su je prevarili za neko baletsko takmičenje, ali budimo realni, koliko fanova baleta, na koje bi SNS mogao da računa, uopšte ima u Srbiji? Istovremeno, SNS je dobio i ozbiljna pojačanja, pa su se na listi našla neka pomalo (ne)očekivana i za SNS nova lica, kao što su Radoslav Milojičić Kena, Dejan Bulatović i Tatjana Macura. Svi su oni, inače, ranije bili poznati kao pripadnici bivšeg zlog režima, protiv čijeg se ponovnog dolaska na vlast Srpska napredna stranka tako srčano bori, ali su svi oni u nekom trenutku novije istorije Srbije očigledno doživeli prosvetljenja i shvatili veličinu Aleksandra Vučića.

A nije to uvek bilo tako. Kena je, na primer, nekada govorio da je Vučić pogazio sve institucije u zemlji, Vladu Srbije, pa na kraju i sam Ustav. Dejan Bulatović ga je, između ostalog, optuživao za izdaju Kosova, a Tatjana Macura ga je nazivala šonjom i objašnjavala da njegov režim građane vodi u „čistu bedu“.

No, uprkos svemu ovome, novi bog, kojem se mole, poznat je po tome što voli da oprosti i primi pod svoje skute zabludele ovčice ili, kako bi rekao Aleksandar Martinović, političke magarce koji su nekoć pričali svašta, ali su se dozvali pametni i sada su baš tamo gde treba da budu. Sve što je potrebno jeste da se u narednom periodu dokažu kroz napade na neistomišljenike i neumereno hvaljenje svog lidera, a neće škoditi ni ako, poput pomenutog Martinovića, na nekoj nacionalnoj frekvenciji priznaju da su bili politički magarci i da neće više nikad.

Kako je krenulo, još možda nekoliko meseci nas deli od toga da svi pripadnici bivšeg režima postanu pripadnici sadašnjeg režima. A onda će aktuelna vlast bogme biti u problemu, jer koga će onda da prozivaju za sve što je trulo u državi? Na koga će onda da svaljuju krivicu? Pa neće valjda na ove koji sa njima sede u ministarstvima i poslaničkim klupama ili im krase izborne liste. U tom slučaju, ili se SNS bori sa nečim apstraktnim, ili su bivši režim samo Zorana Mihajlović, Stanislava Pak i Rade Basta. A možda jednostavno, u nedostatku pravog bivšeg režima, i uvezemo jedan. Uvozili smo savetnike, što ne bismo i jedan dobar bivši režim. Sa ovim sadašnjim bivšim režimom prosto ne može da se radi, neozbiljni su.