Arhiva

Diskretni heroji

Dragana Pejović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. april 2016 | 18:32
Diskretni heroji

Ilustracija: Jugoslav Vlahović

Aleksandar Šapić sa Novog Beograda, Vladan Vasić iz Pirota, Vladimir Zahariev iz Bosilegrada, Zlatan Krkić iz Ćićevca autentični su pobednici ovih izbora. Uprkos političkim partijama, pa čak i najvećoj, oni su osvojili vlast u svojim sredinama kao kandidati grupe građana.

Dvojica među njima već su pozvala na izmene Zakona o lokalnim izborima, kojima bi se smanjila moć stranaka u korist pojedinca, a pridružuje im se i Milan Stamatović, ubedljivi pobednik u opštini Čajetina. Stamatović je raritet, jer su se SNP, DSS i PUPS ujedinili, a ne dogovorili, oko njegovog imena. Pokreti građana dobili su uticajan broj odbornika i u Aleksandrovcu, Varvarinu, Ćupriji, Kraljevu, a u mladenovačku skupštinu provukla se čak i greška u sistemu. Lista Beli - Samo jako - Luka Maksimović, koju predvodi parodičan i izmišljen lik, nenadano se obrela na drugom mestu u toj opštini i ostaće u opoziciji.

Rezultati u pojedinim sredinama pokazali su da birači odvajaju nivoe vlasti i fokusiraju svoja očekivanja na prave adrese, kada ih imaju. Naprednjaci su pobedili u više od 60 odsto opština (prema podacima SNS), ali ne i takvom većinom kao na republičkom i pokrajinskom nivou. U nekim opštinama, poput Tutina, daleko su i od cenzusa. Nije mnogo takvih, ali ne ni sličnih prokupačkom selu Bublica u kome, zapravo, niko drugi, sem naprednjaka, nije dobio niti jedan glas.

Većinu su naprednjaci dobili u Zrenjaninu, Novom Sadu, Nišu, Kruševcu, Valjevu, Kraljevu, Varvarinu, Leskovcu, Ćupriji, čak i u Raškoj i Vranju, dugogodišnjim tvrđavama socijalista.

U Prijepolju je cela koalicija bivše republičke vlasti ujedinjena osvojila većinu, dok je u Nišu opozicija ujedinjena (izuzev Dosta je bilo i DSS) uzela jedva 10 odsto. Rezultati glasanja u tom gradu su prilično neizvesni budući da će, po odluci GIK, čak 30.000 građana ponovo glasati. Po svemu sudeći će baš tu gde se za sada čini da je SNS dobio više od trećine glasova, kao i u Kragujevcu, gde ima 34 procenta, a koalicija DS-ZSS 23 ili u Užicu gde je poredak isti, koalicija sa socijalistima pobedniku biti neophodna.

Reciprocitet se ne očekuje u Jagodini u kojoj je lista Dragana Markovića Palme sa SPS-om osvojila više od polovine glasova. Ko zna da li je baš zbog takvih aduta Novici Tončevu prekipelo kad je dan nakon izbora u Surdulici, opštini kojom već upravlja, kazao da je, eto, pobedio iako se čudi što naprednjaci nisu kupili dve-tri hiljade glasova.

Još jedan koalicioni partner SNS naljutio se kada je u Čačku, svom uporištu, pao test političke snage. Velimir Ilić je, nakon što je dobio tek 13 odborničkih mesta, a manje od Dveri koje su u tom gradu založile Boška Obradovića (16) i značajno manje od SNS (35), razočarano kritikovao prljavu kampanju. Svega je bilo, i ministara kazao je.

Simbolično važna pobeda u opštini Vračar nije se dala predsedniku SNS, kao ni na Starom gradu, ali da bi se utešio Vučić nije pomenuo da će naprednjaci dobiti vlast u svim preostalim beogradskim opštinama, nego da je opozicija jedva pobedila iako se cela ujedinila protiv njih. I da, tešio se Suboticom. A mogao bi i ostatkom Vojvodine. Pošto je SNS u pokrajini pobedio u 40 od 44 opštine, znači da bi pobeda naprednjaka u pokrajinskom parlamentu izvesno bila još ubedljivija da se sa kombinovanog većinskog nije prešlo na izbor poslanika po proporcionalnom sistemu.