Arhiva

Ko otima tajne agente

Slobodan Ivkov | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. april 2016 | 20:10
Ko otima tajne agente


Nema nikakve sumnje da je drugi album, odnosno druga stripska priča, koji je svoju nedavnu aprilsku promociju doživeo u prepunoj Velikoj sali beogradskog Studentskog kulturnog centra uz prateću izložbu originala u Srećnoj galeriji, mnogo zreliji, pa samim tim i ukupno kvalitetniji od prvog, premda zajedno čine i veoma kompaktnu, i narativnu i vizuelnu celinu. S druge strane, mogu da se čitaju i zasebno.

Podsetimo se, Družina Dardaneli 1, epizoda naslovljena sa Poljubac Leptirice je na istom mestu, uz podjednaku pažnju publike u SKC-u, predstavljena pre pet godina. Nesporni srpski pandan vanserijskoj Ligi izuzetnih džentlmena scenariste Alana Mura i crtača Kevina ONila, takođe jednom okupljanju različitih imaginarnih likova iz nekog alternativno-istorijskog univerzuma, iz za nijansu kasnije, a u svakom slučaju fazno pomerene epohe, opet čine dve iste, duhovito formirane antagonističke družine pustolova. Emanacija zla je austrougarsko-nemačko-francuska ekipa, koju i dalje tvore odani češki podanici Jozef K. iz Procesa Franca Kafke, dobri vojnik Švejk Jaroslava Hašeka, Old Šeterhend iz Vinetua Karla Maja, Margerita Gotije iz Dame s kamelijama Aleksandra Dime Mlađeg i Halef Omar, takođe Majev lik, te naša patriotska, naravno u ovdašnjoj palanačkoj tradiciji obavezno pod uplivom i kontrolom sveprisutne obaveštajne službe, koju okuplja njen vođa, tajni agent Vukašin Katić iz Vremena smrti Dobrice Ćosića. NJu čine Hajduk Stanko, Karađoz iz Proklete avlije Ive Andrića, Koštana Borislava Stankovića, vampir Sava Savanović, živuljka Jazavac Petra Kočića i Grof Vronski iz Tolstojeve Ane Karenjine. Ovaj poslednji, očekivano, utehu posle Ane nalazi, je li, kod Koštane.. Opet sve deluje šašavo, ali radi posao!

Obe strane su kadrovski osnažene: zli volšebnici sa takođe Kafkinim likom, mutantom Gregorom Samsom iz Preobražaja, Raskoljnikovim Dostojevskog i Fantomom iz opere Gastona Lerua, a lokalci sa Jovančom Micićem iz Puta oko sveta Branislava Nušića, pomalo, premda ne baš uspešno vizuelno oblikovanom po Čkalji.
Radnja započinje distanciranjem od našeg univerzuma. U ovom svetu i vremenu, DŽek Trbosek je ne samo otkriven u Londonu, već i likvidiran od Gregora Samse, Orijent ekspres nije voz, već niz povezanih dirižabla koji lete do Istanbula, jer Samsa je voajer... Naši agenti se okupljaju na svetskoj izložbi u Parizu 1900. gde je odista postojao veliki srpski paviljon. Problem: neko otima tajne agente. I Katić biva spaljen! Neuspešna misija Nastaviće se? Videćemo se još?
Nije sigurno!

Na promociji je najavljeno da je crtač Paunović, koji je vidno napredovao, našao angažman u Francuskoj. Vešti akcioni scenarista Zelić je, posle zasebne zbirke priča (Matica srpska iz Novog Sada mu je 2009. objavila prvu knjigu, zbirku SF-priča Poslednja velika avantura), koja je hronološki prethodila prvom segmentu ovog, za srpske prilike impresivnog dvotomnog stripa, u međuvremenu izdao i svoj prvi roman (Peščana hronika Laguna, Beograd, 2013). Verujemo da će naći načina i, ako baš ustreba, novog crtača da nastavi Družinu. Koncept i serija imaju veliki potencijal, i to zaslužuju. Jer, sve ovo je stripski postmodernizam na srpski način! Retko ambiciozan!