Arhiva

1 + 1 = 1 iz matematike

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. april 2016 | 20:13
1 + 1 = 1 iz matematike


Koliko da stavim SNS-u, 85 odsto?
Nemoj baš toliko, delovaće preterano čak i njima samima.
Pa koliko onda da im stavim, 65?
Stavi, recimo, 56. Bitno je da je preko 50 odsto.
Važi, stavljam 56 procenata. Možemo da idemo uživo u program!

Nije nemoguće da je ovako nekako izgledao razgovor u CeSID-ovom štabu, nakon zatvaranja biračkih mesta i pristizanja prvih rezultata. Izašao je Centar za slobodne izbore i demokratiju već oko 21 čas sa procenom da je Vučićeva Srpska napredna stranka osvojila 56 odsto, a poznato je da kad ti CeSID prilepi prvi preliminarni rezultat, zapečatio ti je sudbinu, jer od toga možeš da ideš maksimum 0,5 odsto gore-dole.

Ali, desilo se da, ne samo da SNS nije osvojila 56, nego je uzela oko osam procenata manje glasova od toga. I ne samo to. Čak tri koalicije i stranke, kojima je CeSID procenio da su ispod cenzusa (Čeda-Boris-Čanak, DSS-Dveri i Dosta je bilo), preskočile su cenzus.
Pokretu Dosta je bilo prvobitno su dali 2,5 a osvojili su oko šest odsto. Izgleda da je ona pomalo smešna Radulovićeva računica o odnosu pogrešno predviđenih i osvojenih procenata bila čak i tačna, i to u vremenskom rasponu od samo jedne noći.

Likovi iz CeSID-a, koji kao da su školu učili od Šainovića, kada je proglasio Miloševićev istorijski uspeh u selu Svinjari, verovatno su razmišljali ovako: objavićemo mi prvo preliminarne rezultate kojima bi Vučić bio zadovoljan, a onda ćemo sačekati da svi zaspu. Šaramo malo, brate! Najstariji i najlojalniji građani ležu već posle drugog Dnevnika, čvrsto verujući da je SNS osvojila 100 odsto. Posle njih, već oko 21 čas, ležu nešto mlađi penzioneri, za njih ćemo staviti 56 procenata. Još mlađi penzioneri ležu oko 22 časa, a njima ipak treba predstaviti nešto realnije rezultate, ajd recimo neka bude 52 odsto za SNS. Ostali idu u krevet oko 23 časa, tako da tu već možemo da idemo sa 50,9. Sutra ujutru se niko više neće ni pitati za prave rezultate, jer će u novinama biti odštampani ovi naši. Neće štamparije da čekaju celu noć da im se predaju materijali za štampu. U svakom slučaju, poznato je da nisu bitni pravi rezultati izbora, već efekat koji procenti ostavljaju na birače u izbornoj noći.

Možemo samo da zamislimo kako bi neki istorijski događaji izgledali da ih je pratio CeSID: Nemačka je bombardovala Beograd, ali njihovi avioni su se vratili u baze, tako da je rat završen pa se možete opustiti i vratiti redovnom životu.
Predsednik Amerike DŽon Kenedi pogođen je metkom u glavu, ali, kako saznajemo, oseća se dobro. Do jutra bi stanje trebalo znatno da mu se popravi, a već preksutra će se najverovatnije vratiti redovnim aktivnostima.
Posada Apola 11 je sletela na Mesec. Sutra nastavljaju do Marsa, a naredne nedelje do Jupitera.
Mogućnost da je Drug Tito umro je 50 odsto.

Šta se desilo sa onim starim dobrim Centrom za slobodne izbore i demokratiju, uz čije ste prve izveštaje mogli mirno zaspati znajući da vas sutradan neće dočekati nikakvo iznenađenje? Sada komotno možemo očekivati novu pesmu Beogradskog sindikata - CeSID te laže!
Načinom na koji je pratio ove izbore, CeSID je izgubio kredibilitet, toliko da ih verovatno ni iz Zimbabvea ne bi zvali da posmatraju izbore, jer bi i za Mugabea bili previše pristrasni. CeSID-ova parola 1+1=2 nema više smisla i realnije bi im stajala 1+1=1 iz matematike.
Čudna je ova 2016. godina. Umro Bouvi, umro Prins, a evo sad umro i CeSID.