Arhiva

Prolećna vatra u srcu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. april 2016 | 20:25
Prolećna vatra u srcu


Klimatske promene veoma utiču na ljudski organizam, zbog čega je važno održavanje ravnoteže između stanja u kojem se nalazimo i spoljašnje sredine. Da bi se to postiglo neophodno je prilagođavanje ciklusima u prirodi. Zbog toga Kinezi u svakodnevnom životu poštuju oznake sezone koje se smenjuju svake dve nedelje, a opisuju klimatske promene i upućuju na načine očuvanja zdravlja i ishranu u tom periodu.
Sezone u aprilu su Ćinming i Guju.

Sezona Ćingming počinje između 4. i 6. aprila. Kada se sunce okrene na 15 stepeni koordinate Huangđinga, tada nastupa Ćingming, što na kineskom znači čisto. U ovom periodu vreme je toplo, a drveće, trava, cveće i ljudi postaju živahni.
Zaštita zdravlja tokom ovog perioda je veoma značajna. Prema kineskoj medicini i analogiji elemenata u prirodi i čovekovog organizma, jetra je Drvo, Drvo proizvodi Vatru, a Vatra je analogna srcu. Zato je tokom ove sezone energija srca jaka, pa je u tom smislu ovo period obolevanja od velikog krvnog pritiska. Osim toga, Vatreno drvo povređuje Zlato, koje je po kineskoj medicini simbol pluća, što znači da tokom Ćingminga treba poklanjati pažnju sprečavanju bolesti disajnih organa.
U ovom periodu treba da razmišljamo sa optimizmom, da često šetamo u šumi ili na obali reke i da se fizički rekreiramo.

Što se ishrane tiče, predlaže se da što više jedemo hranu koja dopunjava energiju pluća, spanać na primer, jer koristi svim organima i čisti krvne sudove. Tokom proleća starije osobe često boli glava i hvata vrtoglavica, što se tumači jakom Jang energijom u jetri. Proleće je i period hroničnog bronhitisa, pa treba što više jesti hranu koja eliminiše sluz, dopunjava energiju bubrega i pluća i štiti slezinu.

Sezona Guju, poslednja prolećna sezona, počinje oko 20. aprila. Po njenom završetku temperatura brzo raste, povećava se količina padavina, a samim tim raste i procenat vlažnosti vazduha.
Lekari tradicionalne kineske medicine za ovaj period predlažu sledeće:

Čim se probudite, popijte čašu mlake vode. Ukoliko ne pijete dovoljno vode lako ćete izgubiti tečnost, a to utiče na pad imuniteta, lakše podleganje prehladama i drugim bolestima. Da se to ne bi dogodilo, svakoga jutra čim se probudite popijte veliku čašu vode, na taj način ćete sprečiti dehidraciju i probuditi organizam.

Umesto kafe za razbuđivanje, organizmu će ujutro znatno više prijati buđenje stomaka, centra zdravlja prema kineskoj medicini. Ispijanje tople, vruće vode preporuka je kineske tradicije za osnaživanje moći varenja i smanjenje metaboličkog otpada koji se nakupio u telu.
U proleće treba jesti manje masnu ili slatku hranu, a više onu koja je bogata vitaminima i mineralima, na primer, sveže povrće. Kinezi veruju da kisela, ljuta ili začinjena hrana tokom proleća i leta oštećuje slezinu i želudac, pa je treba izbegavati. Sem hrane bogate proteinima, povrća i voća, što češće pripremajte čorbe od zelene ili crvene soje, a dobar je i zeleni čaj. Treba da izbegavate jagnjetinu, ljute paprike i upotrebu bibera.