Arhiva

Kralj raspustio parlament, novi izbori

S. Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 4. maj 2016 | 19:04
Kralj raspustio parlament, novi izbori

Foto profimedia

Parlamentarni izbori u decembru nisu urodili plodom, premda su rezultati i sami bili svojevrsni presedan prvi put od kraja Frankove strahovlade 1975. skupštinski saziv je činilo čak deset stranaka, uključujući partije nacionalnih manjina. Ovo je ujedno i prvi put da je tradicionalno dvopartijski sistem doveden u pitanje.

Konzervativna Narodna stranka je nakon četvorogodišnje vlasti osvojila najviše glasova, 28,7 odsto ili 123 poslanička mesta, ali nedovoljno da sama formira vladu. Znao je to i njen donedavni premijer Marijano Rahoj, zbog čega je odbio da bude novi mandatar. Drugoplasirana Socijalistička partija osvojila je 90 mandata, ali ni njihov vođa Pedro Sančez nije uspeo da okupi parlamentarnu većinu. Četvrtoplasirani centristički pokret Građani želeo je da pregovara, ali trećeplasirani levičari Podemos na čelu s Pablom Iglesijasom nisu politički potrošenim socijalistima pružili podršku.

Najveći gubitnik postizbornih domunđavanja svakako je Pedro Sančez, čiji je nastup samouverenog plejboja u velikoj meri otežao pregovore s drugima. Naruku mu nije išao ni niz korupcionaških unutarpartijskih skandala, kao ni činjenica da su ga takmaci u javnosti kritikovali zbog nepreduzimljivosti i rasta nezaposlenosti i javnog duga u ovom međuvlašću. Otuda se od novih izbora očekuje rast popularnosti Građana i Podemosa, ali i dalje nedovoljan da sa scene zbriše konzervativce i socijaliste. Izvesno je da će šansa za formiranje nove vlade biti još mršavija.