Arhiva

Vratiti deci damare života

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 4. maj 2016 | 19:57
Vratiti deci damare života

Foto Robert Getel

Najveće vojvođansko porodilište, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, gde se godišnje rodi skoro 7.000 beba, osmo je po redu koje je u akciji Blic fondacije Srce za decu dobilo aparat za proveru sluha kod beba. U proteklih mesec i po dana taj aparat su dobila porodilišta u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Šapcu, Kraljevu i Čačku. Cilj akcije Blic fondacije je da se svim porodilištima u Srbiji, a ima ih ukupno 56, obezbede aparati za skrining sluha kod najmlađih.
Lekari su sluh naše Jelene proveravali kucanjem u tvrde predmete, ona je reagovala na vibracije, a lekari su mislili da naše dete čuje. Nažalost, nisu bili u pravu.

Ovako za Blic započinje ispovest Nebojša Radosavljević iz Negotina, otac Jelene (9). Niko nije primetio da je nakon teškog porođaja u negotinskom porodilištu 2007. godine Jelena rođena sa teškim oštećenjem sluha. Prvi znak roditeljima Mariji i Nebojši da nešto nije u redu bio je oskudan rečnik od svega nekoliko reči koje je njihova mezimica izgovorila relativno rano, ali je na tome i ostala. Posumnjali su da je problem sa sluhom, ali su ih, kažu, lekari razuverili.

Sluh su proveravali kucanjem u tvrde predmete, lupali su rukama i nogama o sto. Jelena je na to reagovala i to je za njih bio dovoljan znak da je sluh u redu. Na našu žalost, tek mnogo kasnije smo saznali da naša kćer čuje samo niske tonove, ali ne i visoke, priča Nebojša.
Problem sa sluhom je bilo teško otkriti, tim pre što je Jelena od rođenja bila snalažljiva devojčica koja je u svom svetu tišine prilično dobro funkcionisala. Naučila je, prisećaju se roditelji, vrlo rano da čita sa usana, što je još više odložilo otkrivanje problema. Počele su i vežbe kod logopeda da bi Jeca obogatila rečnik, ali bez uspeha. Polako su sumnje postajale sve češće i već je bilo primetno da ona reaguje samo kad gleda u sagovornika. Jelena je imala tri godine kad su joj na Institutu za majku i dete u Beogradu utvrdili trajno oštećenje sluha od 75 odsto.

U porodilištu lozničke Opšte bolnice, koje pokriva i opštine Krupanj, LJubovija, Mali Zvornik, ali i nekoliko pograničnih mesta sa druge obale Drine u BiH, svake godine rodi se oko 1.200 beba. Međutim, i pored dobre opremljenosti i uslova za boravak porodilja i novorođenčadi, u njemu nije moguće rano otkrivanje eventualnog oštećenja sluha kod tek rođene dece. Prema rečima pomoćnika direktora bolnice Milana Todorovića i otorinolaringologa Zorana Kovačevića, uređaj pomoću kojeg bi lekari već u prvim danima života bebe prepoznali problem slabog ili oštećenog sluha i ovde bi podigao zdravstvenu uslugu na viši nivo.

Nažalost, takav uređaj nemamo. Deca rođena sa oštećenim sluhom mogu ceo život imati problem jer on nije prepoznat na vreme. Napraviti osobu sa invaliditetom tamo gde nije moralo tako da bude, velika je tragedija, kaže dr Todorović.
U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Procene lekara su da tri do pet beba na 1.000 novorođenih ima oštećen sluh. Akcija Srce za decu će trajati do 31. maja, do kada će sav prihod od humanitarnog broja 2552 i sve uplate na tekuće račune Blic fondacije biti iskorišćeni za kupovinu aparata za skrining sluha kod beba. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.