Arhiva

Slike koje golicaju i provociraju

Dragan Jovićević | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 4. maj 2016 | 20:46
Slike koje golicaju i provociraju


Projekcijom domaćeg filma U potrazi za snom Mladena Mitrovića, 12. maja u Velikoj dvorani Sava centra, počinje 9. Beldoks, festival najboljih dokumentarnih filmova iz čitavog sveta, koji će do 18. maja predstaviti više nego intrigantna ostvarenja. Priča filma kome je pripala čast da otvori Beldoks, uz koju se publika smeje i plače u isto vreme, postavlja pitanje: Koliko daleko bi svako od nas otišao u potrazi za snom? Film je realizovala producentska kuća Fabrika snova iz Beograda u saradnji sa bosanskohercegovačkim i hrvatskim koproducentima, Balkan Art centar iz Sarajeva i Faktum iz Zagreba, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije, a Unesko ga je podržao prepoznavši ga kao jedan od svojih milenijumskih projekata. U potrazi za snom sniman je u 12 zemalja.

Beldoks zatvara najnoviji film Majkla Mura Koga sledećeg napasti? 18. maja, koji nakon premijere u Torontu, te prikazivanja u Kanadi, NJujorku, Čikagu, Berlinu, Luksemburgu, Filadelfiji i Novom Zelandu, stiže i pred beogradsku publiku. Kontroverzni oskarovac provokativan je kao i uvek, i to u urnebesnoj komediji u kojoj ne preza ni od čega, kako bi odgonetnuo šta je zapravo potrebno da Amerika ponovo bude velika! Mur tako objašnjava Pentagonu gde bi trebalo da se dogodi sledeća invazija i sprema upravo jednu novu u ime Amerike

Filmovi su raspoređeni u nekoliko kategorija, od kojih su dve zadržale svoj takmičarski karakter. Naravno u pitanju su Međunarodni i Srpski takmičarski program, a prvi put ove godine, u domaćoj selekciji biće, pored Gran prija za najbolji film, dodeljene i dve strukovne nagrade za najbolju montažu i najbolju kameru u dokumentarnom filmu.

Selektor Međunarodnog programa, kao i omaž programa posvećenog čuvenom dokumentaristi Robertu Flaertiju je Greg Dikjur, filmski teoretičar i autor, dok domaću selekciju potpisuje Darko Lungulov, filmski režiser. Međunarodni program vrvi od dokumentarističkih poslastica. Filmski sladokusci će tako uživati u filmovima koji golicaju i provociraju, govore o efektima prošlih vremena na sadašnje društvo. U domaćim filmovima, autori se očito sve više trude da se približe svetskim standardima, što dokazuje program u kome se nalaze tri naslova, koja su već sada ušla u programe festivala najviših kategorija film Ognjena Glavonića Dubina dva, koji je sa ogromnim uspehom prikazan na Berlinalu, potom film Mladena Kovačevića Zid smrti i tako to kome predstoji premijera u zvaničnom programu Visions du Rel festivala i film Četiri pasoša Mihajla Jevtića, o četiri pasoša i jednoj zemlji, koji se našao u programu festivala u Trstu.

Dva posebna programa ove godine su Biografski dokumentarci i Bugarski dokumentarni filmovi. Program biografskih filmova čine dokumentarci o Gabrijelu Garsiji Markesu, Hani Arent, Zlatanu Ibrahimoviću dok će domaće boje braniti film o Milošu Crnjanskom. Poseban omaž program Beldoks posvećuje čuvenom dokumentaristi Robertu Flaertiju. Tom prilikom biće upriličena najveća retrospektiva njegovih filmova i prva integralna retrospektiva na 35mm traci u Evropi, te će shodno tome program biti u Jugoslovenskoj kinoteci. Prvi put tom prilikom, biće prikazan i digitalno restauriran film Moana, kao i druga dela ovog jedinstvenog sineaste.