Arhiva

Početak kraja za Dilmu Rusef

V. Marjanović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 18. maj 2016 | 19:14
Početak kraja za Dilmu Rusef

Foto AP

U nepunih pet i po godina otkako je šefica države, međutim, ta čvrstina neretko se ispoljavala kao krutost i tvrdoglavost. A za to se u politici kad-tad plati ceh.

Vreme za naplatu - i za ono za šta je makar delom odgovorna, i za ono za šta nije - Rusefovoj je upravo počelo da teče. Gornji dom parlamenta, Senat, izglasao je njeno suspendovanje s funkcije, i u periodu ne dužem od šest meseci treba da obavi istragu o tome da li se ogrešila o ustav. Ukoliko dvotrećinska većina u tom telu na kraju bude smatrala da jeste (što je skoro izvesno), biće i definitivno smenjena.

Greh Rusefove - predizborno prikrivanje državnog deficita i presipanje budžetskog novca, praksa kojoj su bez posledica pribegavale i administracije njenih prethodnika - svakako je manji od nepodopština mnogih žustrih zagovornika njene smene: teško je i pobrojati koliko je tačno u oba doma parlamenta poslanika pod istragom ili onih protiv kojih već postoje optužnice za razna krivična dela. Pod sumnjom je i Mišel Temer, koji je sada zauzeo njeno mesto. Ali opšte okolnosti (dugogodišnja loša ekonomska situacija, korupcionaški skandali, socijalne podele) takve su da sad i među onima koji u načelu nisu bili protiv predsednice jača uverenje da ona mora da ode, ne bi li se nekako simbolički podvukla crta i iskoračilo iz vrzinog kola u kome se Brazil već dugo vrti. Kako će se u tome uspeti u zemlji čiju bi kompletnu političku klasu trebalo počistiti gvozdenom metlom, pitanje je na koje nema zadovoljavajućeg odgovora.