Arhiva

Sluh za drugoga

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 18. maj 2016 | 20:09
Sluh za drugoga

Foto Vesna Lalić

Blic fondacija i Radio-televizija Srbije organizuju u utorak 24. maja humanitarni kontakt šou Teleton u kome će učestvovati poznate ličnosti iz sveta muzike, glume, sporta, politike, nauke Cilj je podrška akciji Blic fondacije Srce za decu da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod beba. Tokom dvosatnog TV programa, javne ličnosti odgovaraće na telefonske pozive gledalaca. Svaki poziv i SMS poruka predstavljaju direktnu donaciju humanitarnoj akciji Srce za decu. Emisiju čine muzičke numere, razgovori s gostima, uključenja iz nekoliko porodilišta, TV reportaže - ispovesti majki koje su rodile decu sa oštećenim sluhom. Teleton počinje u 21 čas na Prvom programu RTS. Najpopularnije kompozicije svih žanrova izvodiće u novim aranžmanima: Jelena Tomašević, Leontina Vukomanović, Aleksandra Radović, Mari Mari, Snežana Đurišić, Ana Bekuta, Merima NJegomir, Radiša Urošević, Predrag Živković Tozovac, Marinko Rokvić, Bane Mojićević, Ivana Peters, Sanja Vučić - ovogodišnja evrovizijska predstavnica Srbije i mnogi drugi.

Prošle nedelje, Zvonimir Đukić Đule i njegov bend Van Gog podržali su akciju Blic fondacije Srce za decu i darivali porodilištu u Sremskoj Mitrovici aparat za neonatalni skrining sluha kod novorođenčadi.

Bez nege i brige o čulima, teško da ćemo se ikada zdravom društvu ponadati, jer vreme u kome živimo od nas traži da se dobro čujemo, i još bolje razumemo. Kao pojedinci i kao grupa, uvek smo spremni za svaku pojedinačnu ili grupnu humanitarnu akciju. Deo honorara ostvaren na koncertu koji smo imali povodom otvaranja stadiona Tašmajdan, uplaćen je Blic fondaciji na ime kupovine aparata za rani skrining sluha, koji smo danas predali porodilištu u Sremskoj Mitrovici, rekao je Zvonimir Đukić Đule.

Tako se Van Gog pridružio dugom nizu poznatih ličnosti koje su pomogle humanitarnu akciju Srce za decu. Na humanitarnom kartingu prošle godine učestvovali su pevač Aca Lukas, glumci Branislav Lečić i Dragan Jovanović, olimpijska šampionka Milica Mandić, automobilski as Andrej Kulundžić i drugi.

U ponedeljak je aparat za skrining sluha kod novorođenčadi dobilo i porodilište u Višegradskoj, najveće porodilište u Beogradu, koje je u sastavu Kliničkog centra Srbije i u kome se godišnje rodi oko 7.000 beba.

Blic fondacija je početkom marta pokrenula akciju da se svim porodilištima u Srbiji, a ima ih ukupno 56, obezbede uređaji za neonatalni skrining sluha. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner Radio-televizija Srbije. Do sada je uručeno 13 aparata porodilištima u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Šapcu, Kraljevu, Čačku, Novom Sadu, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru, Sremskoj Mitrovici i GAK KC u Beogradu. Za realizaciju akcije potrebno je da se sakupi 25 miliona dinara, a u protekla dva meseca je prikupljeno 8,8 miliona dinara. U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba, a više od 300 beba se rodi sa oštećenim sluhom. Skrining sluha kod novorođenčadi omogućava rano uspostavljanje dijagnoze i rano započinjanje rehabilitacije sluha, tako da do polaska u školu deca mogu u potpunosti da savladaju taj hendikep, da razviju govor i intelekt, i da se ni u čemu ne razlikuju od svojih vršnjaka.