Arhiva

Krušik na starim stazama slave

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 25. maj 2016 | 20:12
Krušik na starim stazama slave


Do pre nešto više od dve godine Holding je bio u velikim problemima i sve je više tonuo. Dug iz 2013. godine iznosio je 4,4 milijarde dinara. Iste godine iskazan je gubitak od 994 miliona dinara. Od 1.265 zaposlenih, samo je njih 515 radilo u proizvodnji, a svi ostali su radili u administraciji. Porezi i doprinosi državi nisu plaćani od 2010. godine, pa samim tim ni radni staž za sve zaposlene nije bio povezan. Zbog toga su radnici, koji su ispunjavali uslove za odlazak u penziju, imali velikih problema. Na kraju su i dobavljači, zbog neplaćenih obaveza iz 2011, 2012. i 2013. godine, prestali da isporučuju sirovine Krušiku.

Malo ko je u to vreme verovao da će Krušik od dugogodišnjeg gubitaša biti ono što je danas i da će na kraju 2015. godine iskazati dobit od 200 miliona dinara, kao i da će svi planovi, koji su usvojeni na početku 2015. godine, biti i ostvareni. To se, ipak, dogodilo. Planovi su ispunjeni i ako su, s obzirom na okolnosti i loše poslovanje u prethodnim godinama, izgledali preambiciozni. Pogotovo što je programom poslovanja u 2015. bio predviđen veoma visok rast.

Uspešna poslovna godina i ostvarenje svih zacrtanih planova krunisano je završetkom izgradnje fabrike za proizvodnju komora raketnih motora, koju je prošle sedmice otvorio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Srpski premijer prisustvovao je i polaganju kamena temeljca za izgradnju nove kapislane i tom prilikom poručio da se Krušik vraća na staze stare slave.



Krušik će uskoro imati više od dve hiljade zaposlenih, od kojih će 1.500 raditi u proizvodnji. On će samo ići napred i biće najveća valjevska kompanija. Želimo da broj radnika poraste na 2.500, da Krušik značajno utiče na jačanje odbrambenih kapaciteta Vojske Srbije, ali i na rast srpske ekonomije. Izgradnjom kapislane ćemo supstituisati uvoz iz Bosne i Hercegovine i gotovo sve komponente za rakete ćemo sami moći da proizvodimo. Krušik danas dobro posluje, finansira se iz sopstvenih sredstava. Radi sa Jugoimport SDPR-om, koji izvozi 70 odsto proizvodnje. Namenska industrija je jedan od motora razvoja Srbije i samo se iz Krušika preko Jugoimport SDPR-a godišnje izveze robe za 28 miliona evra, naglasio je premijer Vučić. Kad sam razgovarao sa zaposlenima, video sam da ljudi žive za fabriku i da su srećni što mogu da rade i da izdržavaju porodice, a da smo vam pre nekoliko godina rekli da će se ovde opet proizvoditi rakete, rekli biste da smo ludi, a danas imamo sve delove za rakete i sve se proizvodi u Krušiku. Prvi put ćemo proizvoditi i cevi 155 milimetara.

Vučić je istakao da mu sve to govori da možemo da budemo među najboljima. Sledeće godine borićemo se da budemo zemlja s najvećim ekonomskim rastom u Evropi, govorim o potencijalnom rastu od četiri odsto, borićemo se za to. Pokušaćemo da prvi put u istoriji budemo evropski prvaci u rastu bruto domaćeg proizvoda. To će značiti i veće plate i veće penzije, zaustavljanje rasta javnog duga, to će značiti uspešnu, snažnu i jaku Srbiju, rekao je između ostalog premijer Vučić.

Pre nešto više od dve godine na mesto generalnog direktora izabran je Mladen Petković. Šta ga je motivisalo da dođe na čelo Holdinga Krušik koji je bio u toliko lošem stanju da više niko nije verovao u njegov oporavak?

Osnovni motiv moga rada, u svim oblastima, jeste verovanje i želja za uspehom. Tako je bilo i kada sam došao u Krušik, koji je bio u velikim problemima uz raznorazne dodatne pritiske koji su otežavali rad. Kod mene su u poslednjem planu, na poslednjem mestu, zarada i privilegije koje neko očekuje kada dođe na rukovodeće mesto. Vera i želja za uspehom uz veliku podršku Vlade Republike Srbije su i doveli do toga da smo postigli rezultat koji danas Krušik ima. Nije bilo lako pogotovo što skoro da nije postojala mogućnost da u Krušik dođe i novi tim stručnih ljudi, s obzirom da više meseci nisu isplaćivane zarade, a i kada je počela isplata bile su to minimalne zarade. Znači da stručnjaci iz drugih kompanija nisu bili motivisani da rade u Krušiku. Uglavnom sam se orijentisao na ljude koji su već radili u kompaniji. Bili su stručni, samo su bili na drugim mestima, gde njihovo znanje i stručnost nisu bili dovoljno iskorišćeni.

Da li se za Krušik sada može reći da je dobrostojeća kompanija i da li se sa stanovišta poslovnih rezultata to može potvrditi?

Prošlu 2015. godinu smo završili sa rezultatom od 200 miliona dobiti. Uspeli smo da uposlimo sve kapacitete za 2016. i 2017. godinu. Zaposlili smo 565 novih radnika . Krenuli smo u realizaciju dve velike investicije, čija je ukupna vrednost 19,4 miliona evra. Prva investicija odnosi se na izgradnju fabrike za proizvodnju komora raketnih motora, koja je završena i koju je nedavno otvorio premijer Aleksandar Vučić. To je jedina fabrika takve vrste proizvodnje u regionu. NJenim otvaranjem stvorili su se uslovi za serijsku proizvodnju raketnih sredstava u Krušiku. Uslovi da se obnovi raketni program u Krušiku, koji je nekada postojao, bili su da se sredstva modernizuju i osvoje potpuno nova. Ova investicija je vredna 9,4 miliona evra. NJenim završetkom stvorili su se uslovi da se zaposli još 70 novih radnika. Druga investicija, za koju smo nedavno ministar odbrane Zoran Đorđević i ja postavili kamen temeljac, odnosi se na izgradnju novog objekta za proizvodnju kapisli, koje su potrebne preduzećima iz grupacije odbrambene industrije Srbije, a koje su se do sada uvozile. U novom objektu zaposliće se 120 radnika. Ova investicija je vredna 10 miliona evra, a nova fabrika će proizvoditi 400 miliona kapisla. Sa radom će početi 1. novembra ove godine, a površina novog objekta biće 1.208 kvadratnih metara.

Koliko je bitno za poslovanje Krušika da ima podršku Vlade Republike Srbije i lokalne samouprave?

Krušik je u vlasništvu države, grada Valjeva i manjih akcionara i apsolutno je nemoguće išta raditi bez podrške Vlade Srbije i njenog resornog ministarstva. To je osnova na koju može sve da se nadograđuje i ukoliko je nemamo, nemoguće je dobro poslovati i besmisleno je raditi na bilo čemu.
Naravno da je potrebna i podrška lokalne samouprave. Kada sam došao na mesto izvršnog direktora, zatekao sam veoma mnogo dugova prema lokalnoj samoupravi i njenim komunalnim preduzećima. Odmah se postavilo pitanje izmirenja tih dugova, koji nisu godinama plaćani, jer je postojala mogućnost da će nam biti isključena voda i sve što može lokalna samouprava da isključi ako te stare dugove ne platimo. Na sreću, to se nije desilo. Uspeli smo da nađemo načina da to razrešimo i dugove reprogramiramo. Sada smo na pravom putu servisiramo sve obaveze i sve funkcioniše kako treba.

Da li očekujete da će Krušik i u 2016. godini dobro poslovati i kojim argumentima potvrđujete da će se očekivanja i ispuniti?

Verujemo da će se očekivanja ispuniti, jer smo obezbedili uposlenost i za 2016. i za 2017. godinu. Usvojili smo plan poslovanja za 2016. godinu i očekujemo rast za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Neće biti lako, jer baza od koje krećemo nije sada tako mala kolika je bila 2013. godine. Kad postavite veliku stopu rasta na neku malu bazu drugačije je, ali sada, kada imamo toliku bazu i dobru realizaciju i postavimo za cilj stopu rasta od 30 odsto, onda je to veoma značajan rast. Plan ćemo realizovati, između ostalog, uz početak rada Fabrike za proizvodnju komore raketnih motora i kapislane. Planiramo da unapredimo još neke objekte i nove magacine, jer je 92 odsto objekata oštećeno tokom bombardovanja. Tada je na Krušik palo 180 projektila i bili su ugroženi elementarni uslovi za poslovanje. Ove godine ćemo nastaviti sa izgradnjom novih objekata i saniranjem šteta koje do sada nisu sanirane.

Čekala nas je gomila problema koje smo morali da rešavamo, ali jedan po jedan smo rešavali. Recimo samo, što se tiče zaposlenosti radnika, danas od 1.732 ukupno zaposlenih u proizvodnji radi 1.501, što čini 87 odsto, a ranije je u proizvodnji radilo svega 40 procenata radnika. Dogovorili smo se sa svim dobavljačima, reprogramirali obaveze prema njima, stare dugove smo otplatili i sada sve obaveze ispunjavamo u dogovorenim rokovima. Da bi svoja prava ostvarilo 180 radnika, koji su ispunili uslove za odlazak u penziju, povezali smo im radni staž i tako je njihov problem rešen.



Iz kojih izvora ćete obezbediti sredstva za planirane investicije?

Mi se finansiramo iz sopstvenih sredstava, tekućeg poslovanja, ugovorenih poslova i dobiti koju ostvarujemo. Ne pozajmljujemo novac od banaka. Naprotiv. Kada sam ja došao za direktora, nasledili smo dva kredita ukupne vrednosti od oko 4,5 miliona evra. Već smo vratili banci 2,5 miliona i naše obaveze se smanjuju.

Planirate li zapošljavanje mladih?

Uključili smo se u program dualnog obrazovanja tako što smo napravili ugovor sa Tehničkom školom iz Valjeva, gde su upisana dva odeljenja za obrazovanje kadrova koji su Krušiku potrebni. Oni će u toku školovanja nekoliko dana u nedelji raditi u proizvodnji u Krušiku. Četiri učenika ćemo u toku celog školovanja stipendirati - dva sa najboljim uspehom i dva učenika sa najlošijom materijalnom situacijom. Nakon završetka školovanja učenici iz oba odeljenja će imati posao u Krušiku.

Odgovorno rukovođenje


Mladen Petković je diplomirani ekonomista i proveo je četiri godine u Jatovom preduzeću SU-PORT na mestu pomoćnika direktora. Od početka 2013. godine bio je direktor Kovačkog centra, zajedničkog preduzeća Jugoimport SDPR-a i Krušika, koji je u to vreme uspešno poslovao i beležio pozitivne rezultate. Od 3. januara 2014. godine je generalni direktor Holdinga Krušik, koji je zatekao u velikim problemima, jer je kompanija bila organizaciono nestabilna i u velikim dugovima. Danas se za Krušik može reći da je dobrostojeća kompanija, bez dugovanja, sa obezbeđenim poslom za sve zaposlene ne samo tokom 2016, već i za 2017. godinu.

Petković je dobitnik priznanja Kapetan Miša Anastasijević, kao lider održivog razvoja i konkurentnosti. Tu nagradu dodeljuju privredne komore Srbije i Beograda, Beogradski i Novosadski univerzitet.
Petković je oženjen i otac je troje dece.