Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   01.03.2021. 04:48
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
УВОДНИК
Опростиће можда Ђура, али неће председник и премијерка

Власт у Србији се очито не плаши да ће ико од њих одговарати за корупцију и друге неподопштине. А, ако затреба, опростиће они Ђури, а не он њима, јер и Ђура ради за њих

Српским званичницима не може се оспорити да су духовити, да не кажем смешни. Или су схватили да је рецепт „тетке из Канаде“ Александра Вулина заиста најбоља одбрана од оптужби за корупцију, сукоб интереса или бар кршење етичких норми, што би у нормалној земљи довело до пада целе владе или бар оставки спорних министара. Овде то никоме не пада на памет. Напротив.

На пет година старе оптужбе да је плагирао докторат, Синиша Мали одговара тако што на Инстаграму објављује диплому Економског факултета и бројне похвале, које је добио као један од најбољих студената генерације. „Квака“ је у томе што нико није ни спорио да је био добар студент и уредно стекао звање магистра, већ да је „заборавио“ ауторе од којих је „позајмио“ (без камате и обавезе да врати главницу) део доктората.

Премијерка Ана Брнабић стала је у одбрану Малог, наводећи да га је она (чуј она) довела у Владу, те да је она „и крива, и заслужна за то“. А за притисак на Универзитет, који би коначно требало да отклони све дилеме, оптужила студенте (у ствари активисте опозиционих странака), који су блокирали Ректорат све док им ректорка није обећала да ће се надлежни до 4. новембра изјаснити о спорном докторату. Јесу неки од студената најавили нову блокаду ако се докторат не прогласи за плагијат, али шта је то у односу на притиске извршне власти на Иванку Поповић, која је јавно осудила упад присталица СНС-а у Ректорат. Њихово признање за Н1 само Ана Брнабић није видела. Из Њујорка се тим поводом огласио и председник Александар Вучић. Иако важи за врсног глумца, специјалисту за улоге јунака који решава све проблеме (Ледено доба у Фекетићу, Давид против швајцараца, Било једном у Бристолу, Кум и мале хидроелектране...), мало је отаљао имитацију Илије Чворовића у Балканском шпијуну. Можда је, ко ће га знати, тој лошој улози кумовала и слаба исхрана, јер је, како се поверио гледаоцима Пинка, Вучић тамо био само на хлебу и води. У његовој изведби, реченица „Ђура ће ти опростити што те је тукао“, упућена је ректорки. Не толико због тога што се договорила са студентима, већ зато што је осудила упад оних који нису знали ни да прећуте да их је у Ректорат позвала „странка Александра Вучића“.

Можда ће ректорки Ђура и опростити, али председник Вучић, премијерка Брнабић, а богами ни министар Мали, који управо ових дана кроји буџет за 2020, неће. Па зар у јуну Влада није ретроактивно смањила број места на Филозофском факултету за студенте који се финансирају из буџета? Није ли то била казна за серију трибина „Није филозофски ћутати“, након што је 105 професора Филозофског подржало грађанске протесте против власти? Ако није било пара за студенте Филозофског, зашто је Влада истовремено повећала број буџетских места на Филолошком факултету? Није ваљда само зато што је деканка Филолошког доскоро била одборница СНС-а у Скупштини Београда? Биће да власт рачуна на то да ће из ова два примера и мање образовани од универзитетских професора схватити одакле ветар дува и како систем функционише.

Да докторат министра финансија власт доживљава као каменчић у патикама од 500 евра доказују и напади на Рашу Карапанџу, професора Универзитета у Визбадену, који је ухватио Малог у преписивању. Власт сада преко својих медија покушава све да представи као личну освету зато што је Мали, као председник Управног одбора Комерцијалне банке, спречио Карапанџину фирму да закључи пословни уговор са том банком. Чак и ако је то тачно, да ли је то крунски доказ да Мали није преписивао?

Замена теза омиљена је дисциплина и других званичника. Тако Небојша Стефановић упорно демантује да је његов отац Бранко власник фирме за трговину оружјем ГИМ. И упорно прећуткује да му је тата једини власник Јунајтеда БГ, фирме која је најпре добила дозволу за трговину, а потом и за производњу оружја, како је то открио колега Душан Телесковић из Недељника. А те дозволе Стефановић сениор не би могао да добије без сагласности Стефановића јуниора и Александра Вулина. Зашто ту ни председнику Вучићу, ни премијерки Брнабић, ни Агенцији за борбу против корупције, ништа није сумњиво? Биће да се они не плаше никога. Уосталом, Ђура ради за њих. А ако затреба, опростиће они Ђури, а не Ђура њима.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Вучић председник Србије

Мени неко да не да 15 дана да уђем у своју канцеларију, ја не знам како бих реаговао, али то се, наравно, неће догодити. Не дамо ректорку ни за шта на свету, ако може још 15 дана да не ради то би било супер.

Прочитајте све мисли
bg