Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   15.08.2022. 08:44
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Изборни услови

Милионски аудиторијум који је покривен телевизијама са националном фреквенцијом практично је одсечен од вести о Крушику. Нема! А оно чега у медијима нема, није се ни догодило! А онда не може ни да произведе последице

Прошле недеље често сам одлазила у посету у једну београдску клинику. Било је то дубоко депримирајуће суочавање са суморним сликама недостојних услова у којима раде лекари и медицинско особље и лече се болесници. У шестокреветној соби, пацијенти махом дремају јер нема уобичајене послеподневне гужве, пошто су сви, осим једног болесника, из унутрашњости, а њима посета долази викендом. Зато је живост у болесничку собу унео нарамак новина које сам донела и чији су наслови подстакли њих петоро да очигледно само наставе већ започету политичку дискусију. Присуствовала сам тако на необичном месту ефектима вишегодишњег препарирања јавности на којој се цементира подршка власти. Петоро, иначе врло пристојних и простодушних људи били су искрено згрожени што су Бастаћеве присталице на улици „претукле Весића“, што су му „ђиласовци запалили све књиге“, и што су новинари „узели паре од Запада да масно лажу“ о шверцу оружја и о томе „да је човек који је то пријавио ухапшен“. Као кључни аргумент потегли су председника „који је рекао да то око трговине оружјем уопште није истина“. На моје питање где су то прочитали, признали су да они немају новца да купују штампу али зато гледају Пинк, Хепи и РТС и тако „знају све што се дешава“. Био је то мали „ин виво“ ехо стратегије управљања лажним вестима као ефикасни инструмент управљања подршком. И очигледан пример како то функционише кад телевизије с националном фреквенцијом подигну бедем да непријатне истине и догађаји који могу да компромитују власт не стигну до грађана Србије. Нарочито пола године пре избора. То се управо дешава са афером о трговини оружјем и пропадању фабрике Крушик и са покушајем потпуне медијске изолације узбуњивача Александра Обрадовића и потпуне глувоће правног система према бруталном кршењу његових људских права. Зато карактер медијске сцене овог тренутка више одређује оно чега у информативним програмима нема, као што и о потенцијалној експлозивности извештавања ретких медија о коруптивној мрежи трговаца оружјем која сеже до врхова власти најречитије говори њихов покушај да се све то прећути и сакрије.

Од комерцијалних телевизија са националном фреквенцијом већ смо навикли да терцирају сваком поступку власти, од председника да он пресуђује уместо институција и демантује оно што нико не тврди, али овог пута се јавни сервис, који плаћају сви грађани, истакао ћутањем. Шта се догађа у ваљевској наменској индустрији, којим се то пословима бави отац министра Стефановића, зашто се тајно хапси узбуњивач Александар Обрадовић, већ недељама ни у једној форми није тема јавног сервиса. Новинари портала Цензоловка преслушали су сва издања другог и трећег телевизијског дневника од десетог октобра и известили да је афера под ембаргом у РТС већ готово месец дана. Милионски аудиторијум који је покривен телевизијама са националном фреквенцијом практично је одсечен од вести о овој коруптивној хоботници. Нема! А оно чега у медијима нема, није се ни догодило! А онда не може ни да произведе последице. Тако власт и медији који је чувају чекају да атрактивност афере попусти и да она падне у заборав. Ако треба, у томе ће јој мало и помоћи. Па, тражим НИН пре неки дан на киоску близу моје куће, а продавац каже: „Нема!“ Продали сте, питам? А он одговара: „Не знам.“ Збуњено питам: Да ли сте уопште добили нови НИН? А он ми поново одговара: „Не знам.“ У оближњој продавници, потом, касирка каже да последњих неколико недеља не добијају НИН и Данас. Случајност? Параноја? Као флеш из сећања израња: савесни радници штампарије Борба одбили да штампају... Да ли се то историја понавља као фарса?

Купујем поново нарамак новина да носим у болницу. Са једне насловнице искаче вест: „Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није сигуран да ли ће Закон о испитивању порекла имовине бити усвојен до краја године или у фебруару идуће године, али да ће затражити да буде први чија ће имовина да буде испитана.” Може и тако. Причом о корупцији против истраживања корупције. На пример афере Крушик. Не треба много интуиције да замислимо како ће још једном страдати „шанел“ и „валентино“ ташнице и летовање Зорана Бабића и хуманитарни фонд Драгице Николић...
Весна Малишић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Синиша Мали, министар финансија, кога је СПЦ одликовала орденом Великомученика Крагујевачких

Драго ми је што су поново потврдили да мој докторат није плагијат, јер знам да сам га ја писао, али за неке грешке ћу прихватити одговорност и идемо даље.

Прочитајте све мисли
bg