Arhiva

Pet decenija Ždrepčeve krvi

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. novembar 2019 | 23:28
U Srbiji, u poslednjih nekoliko decenija, krenula je ekspanzija otvaranja vinarija. Ta činjenica ne podrazumeva da imamo kvalitetna vina, samim tim što se srazmerno ne povećavaju površine zasađene vinovom lozom i što se na prvu berbu čeka par godina. Jedna od retkih vinarija u Srbiji koja ima tradiciju dugu više od sto godina je Vinarija Čoka. Osnovana je 1903. godine. Osnovala ju je porodica grofa Lederera. Priču o Vinariji Čoka danas započinjemo, za NIN, sa generalnim direktorom Dušanom Šebekom. „Vinarija Čoka poseduje jedan od najvećih i najlepših podruma u regionu, kapaciteta dva i po miliona litara. Građen je između 1903. i 1908. godine. Nalazi se četiri metra ispod nivoa Tise, sa stalnom temperaturom od 12 do 14 stepeni. Drenaža za odvod viška vlage i vode, tada napravljena, koristi se i danas. Ono čime se posebno ponosimo je vino ždrepčeva krv. Ove godine navršava se 50 godina od kada je ovo vino na tržištu. Da li su kupci i van Srbije prihvatili ukus i kvalitet vina ždrepčeva krv? Odavno potrošači, kako iz regiona tako i u zapadnoj Evropi, piju ovo kvalitetno vino. Izvozimo ga u Nemačku, Švajcarsku, Austriju, kao i u Australiju, Ameriku, Kanadu, Kinu... Prepoznatljivi ukus ždrepčeve krvi virtuozno stvara šest vrsta crvenog grožđa, receptura je nepromenjena od 1969. godine. Pored ždrepčeve krvi od poznatih brendova u našem proizvodnom portfoliju je Di Luna sangrija koju smo lansirali na tržište pre oko 15 godina. Za ovo vino može se reći da je mladalačko piće, jer sadrži kombinaciju voća i vina. Prošle godine uveli smo nove brendove, sa idejom da radimo na unapređenju i inovacijama proizvodnog portoflija. Nova paleta Lederer vina ima izuzetan odnos cene i kvalitet, lansirali smo pet Lederer vina: Chardonnay, Merlot, Souvignon blanc, Cabernet souvignon, Muskat otonel. Pomenuo bih još paletu voćnih vina od kupine, maline, višnje i aronije. To su, uslovno rečeno, ženska slatka vina sa pet posto alkohola. Da bi dobili kvalitetno vino podrazumeva se da je i grožđe kvalitetno. Uspevate li da sa područja opštine Čoka obezbedite dovoljnu količine? Sa područja Čoke obezbeđujemo manji deo grožđa. Vinarija Čoka je 2008. godine investirala u Vinariju Ohrid. Najveći deo grožđa nabavljamo na području Severne Makedonije. Kapacitet Vinarije Ohrid je 10 miliona kilograma grožđa.