Ало, председниче, пошаљите курира да информеру однесе телеграф


Кажу да ко ради, тај и греши. Их, колико онда греше они што раде за неког ко сам за себе тврди да ради највише и у нормалним, а камоли у ванредним околностима

У рату са невидљивим противником у Србији пале су, нажалост, прве људске жртве. Пре тога, као и у сваком рату, страдала је истина. А, ево и како, на примеру насловних страна провладиних таблоида. „Корона није ништа опаснија од грипа“, поручио је 26. фебруара са насловне Информер, цитирајући сада већ чувеног пулмолога Бранимира Несторовића: „Веће су шансе да умрете од обичног сезонског грипа него од тог вируса“.

Истог дана, исте речи, истог експерта понавља и Српски телеграф (СТ), Курир цитира министра здравља: „Нема места паници“, а Ало је то дословно схватио, па о корони - ни реч. Кажу - ко ради, тај и греши. Их, колико онда греше они што раде за неког ко сам за себе тврди да ради највише и у нормалним, а камоли у ванредним околностима? Дан после, председнику омиљени медији наставили су у истом смеру, само су додали гас. Информер: „Др Бранимир Несторовић објаснио: Коронавирус је смешан! Не треба носити маске. Не верујте лажима“. СТ и Курир храбро цитирају Вучића: „Нема короне у Србији, не купујте брашно и конзерве, бацате паре“, а не заостаје ни Ало: „Страх од заразе беспотребно се шири брже од самог вируса“. Информер 28. фебруара: „Много су веће шансе да страдате у саобраћајки него да се заразите“. За СТ је од пандемије важније да је „Вучић дирнуо у осиње гнездо“ и да га „саботирају паралелне структуре у СНС“, иако више људи верује у паралелни универзум него у паралелне структуре у СНС. За Ало „стручњаци“ откривају: „Вирус

све слабији!“ Дан касније СТ јавља: „Корона нестаје за два месеца“, а 1. марта скоро ниједне дневне новине на насловној нису објавиле ништа о корони. Дан после само Информер цитира др Дану Грујичић: „Не ширите панику, у Србији нема короне, нико ништа не крије“, а Вучић најављује да ће купити „ново моћно оружје од Израела“. Не знајући да је купац власник Пинка Жељко Митровић несрећни Ало јавља: „Вила на Дедињу плаћена као 4.500 станова у Врбасу“. Убрзо су ућутали. У среду 4. марта Курир први звони на узбуну: „Регистрована нова болест“. Али, не мисле на корону, већ на „изгарање на послу“. Какви пророци. Мало касније сви раде од куће. Осим лекара, апотекара, продаваца и Вучића. На насловницама 6. марта, када је званично регистрован први оболели у Србији, Информер пише: „ЕУ плаћа удар на Вучића“, а СТ: „Нови напад на породицу – на мети Андреј и Данило Вучић“. Сутрадан сви таблоиди објавили су вест о првом оболелом у Србији, али је СТ остао доследан себи: „Фармакомафија и СЗО у дилу: Корона вирус превара века!

На њему ће зарадити милијарде“! Иако је већ тада ђаво однео шалу, Курир 8. марта пише о „Србину коме вирус није могао ништа“, а Ало јавља: „Вучић тврди да опозиција жели да злоупотреби вирус: Хоће да ме затворе у карантин“. Десет дана касније, на предлог Вучића уведен је полицијски час. И само се Вучић слободно шета. Информер 9. марта: „Захуктава се прљава кампања – болесни план СзС – пуштају лажи о корони и мигрантима да одложе изборе и сруше Вучића“!? Ало открива: „Пост јача имунитет против коронавируса!“ Осим Алоа: „Србе гени чувају од коронавируса“ на насловним таблоида 11. марта ни реч о епидемији у Србији, а сутрадан читаоци Информера сазнају: „Сунце ће убити корону“ и да ће „од средине марта у Србији бити сунчано и топло, са температуром до 25 степени“. И било је сунчано и топло. Али, сунце није убило корону, а вирус је почео да убија. Иако је Ало писао: „Шешељ открива радикалну методу лечења – Кинеска крв је лек за корону“ (12. марта), преносио савете фолкера Кебе: „Уместо маске користим ракију!“ (13. марта) и патријарха Иринеја: „Тамјан штити од вируса“ (14. марта), а Информер нас убеђивао: „Против вируса помажу супе, ђумбир и бели лук, избегавајте слатко и теста“ (14. марта). Од 15. марта сви пишу само о ванредном стању. Ипак, уместо савета лекара СТ 21. марта објављује „Вучићевих осам савета за борбу против вируса“, Ало лицитира: „Борићемо се са короном до 14. јуна“, а само два дана касније, као да га уређује председник, грди читаоце: „Упркос апелима, поједини грађани Србије понашају се неодговорно“. Па, чекајте, а ко је први почео да се понаша неодговорно?
Милан Ћулибрк