Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   06.12.2023. 02:49
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Поново шампиони

Ако су Вучић и Мали у праву да Србија има више пара него икада, како је после прва два месеца буџет лане био у плусу од 22,2 милијарде, а сада је у минусу од 618 милиона динара

Србија ће по стопи привредног раста и ове године бити у три од пет најбољих, односно најмање лоших земаља у Европи, понавља председник Александар Вучић још од почетка нове, по проценама неких економиста, највеће кризе још од 1929, а све време му терцира министар финансија Синиша Мали. Кажу и да ће бруто домаћи производ Немачке бити за пет-шест одсто мањи него лане, да ће се друге земље суочити и са већом рецесијом, а да ће се они трудити да у Србији пад не буде већи од два одсто.

Надам се да знају нешто што нико други не зна и да ће овога пута бити у праву. Пад од два одсто, у овом тренутку, када се крај економске кризе изазване пандемијом ковида-19 не назире, делује као главна премија на лутрији. На страну што не знамо ко је, како, на основу којих претпоставки проценио пад у моменту када се не зна ни када ће престати ванредно стање, па самим тим ни када ће већина запослених моћи да се врати на радна места. Ако буду имали где да се врате. Тим пре још мање је јасно откуд толики оптимизам да ће наш БДП у трећем тромесечју 2020. бити већи него у истом периоду 2019.

И док држим палчеве да сви овдашњи привредници и фирме преживе, а сваки од запослених задржи радно место, питам се и како би наредног пролећа реаговали српски званичници када би ММФ званично објавио да је 100 земаља света 2020. завршило у рецесији, да је БДП Немачке пао за 5,6 одсто, да су Украјина, Летонија, Литванија и Естонија потонуле за 14-15 одсто, а Финска, Словенија и Русија осам, да је БДП Хрватске, Румуније и Исланда смањен седам, Мађарске, Молдавије и Црне Горе шест, а да су пад већи од пет одсто имале и Италија, Словачка, Шведска…

Шта би у Немањиној и на Андрићевом венцу рекли на дојаву из ММФ-а да је Србија имала пад од 2,7 одсто? Да ли би се славило, јер је Србија међу земљама које су се најбоље бориле против највеће кризе? Сигурно би вас изненадило ако би, уместо тога, Вучић рекао да су „председник и премијер праве `домете` свог знања и бриге о грађанима показали за време своје власти, када су оборени сви рекорди у паду БДП-а“? А, да је доследан, то би рекао. Заправо је већ рекао. Само коментаришући све побројане податке, који се односе на прошлост – на 2009, а не на будућност, односно на коначне бројке за 2020. Проблем је само како их политичари тумаче. И то обично зависи од тога да ли је неко власт или опозиција. О томе би Вучић и Мали требало да поведу рачуна. Јер како они говоре о бившима, тако ће можда и неки будући о садашњима. Лепо народ каже, како сејеш, тако ћеш и жњети. Притом ми не пада на памет да аболирам владу Мирка Цветковића, јер је лошим одлукама, уместо да прикочи, кола српске економије погурала низбрдо. Само се питам када ће актуелна власт престати да изговоре за све тражи у бившој? Зар два мандата од по четири године нису довољна? Колико ћемо још морати да чекамо да један политичар, док је на власти, призна неку своју грешку?

Елем, 2009. Србија је била у групи земаља које су имале мању стопу пада БДП-а од већине земаља. И је ли због тога лакше било коме од оних 400.000 људи који су након те кризе остали без посла? Зато се унапред не радујем ако и 2020. будемо у врху, такорећи „шампиони“. Уз то, брине и лакоћа са којом Вучић и Мали тврде да Србија сада има више пара него икада. Па, како имамо пара више него икад ако је у фебруару минус у државној каси био 12 милијарди динара? Како нам иде боље него икад ако су приходи буџета у фебруару били скоро шест милијарди мањи, а расходи шест милијарди динара већи него у истом месецу 2019? Зашто је, пре него што је у Србији званично регистрован први оболели од ковида-19, буџет из плуса од 12,1 милијарду у јануару већ наредног месеца прешао у минус од 12,7 милијарди динара? И како смо данас у много бољој позицији ако нам је лане после прва два месеца у каси био вишак од 22,2 милијарде, а сада је мањак од 618 милиона? Део одговора на то питање крије се у значајном повећању капиталних расхода - и томе се нема шта приговорити - али су и „остали текући расходи“ увећани два и по пута.

Коначно, брине ли икога што смо од плуса до минуса дошли у месецу у којем је, како тврде Вучић и Мали, БДП повећан чак шест одсто? Зашто су онда драматично смањени приходи од ПДВ-а? Зашто… Само се надам да једног дана нећемо опет морати да слушамо да је за све крива - бивша власт.
Милан ЋулибркShare on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментарКоментари

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Вучић, председник Србије

Када би шетали сат дневно, умрло би 300.000 пензионера. Корона у Србији никога неће да победи. Чак ни мене, тако слабог и разореног свим жестоким ударима наших политичких противника, препаметних, који нам ниједну болницу нису направили нигде у Србији, па ни у Нишу.

Прочитајте све мисли
bg


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006