Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   27.10.2020. 09:37
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
УВОДНИК
Мућак

Уместо што оптужује друге, министар војни би морао да зна да су борбу државе против вируса највише отежали они који су пре битке олакшали касу РФЗО. Па то би му рекла и тетка из Канаде

Традиционално, на Велики петак фарбају се ускршња јаја. И нико у том тренутку не може да зна да ли међу њима има и неки мућак. Схватиш да је јаје покварено тек када га разбијеш.

Са људима је потпуно другачије. Осим што ни покварене људе нико не мирише. Али, бар не мораш никога ни да пипнеш да би схватио да је кваран. Друга велика разлика је што се, за разлику од јаја, људи кваре пре него што им истекне рок трајања. Када шефу постану бескорисни, немају ни потребу да буду покварени. Једноставно, не исплати им се. Зато бити кваран у Србији није само карактерна особина.

Пре је занимање. То јесте велики друштвени проблем, али је још већи када лако кварљиву робу користе људи који за себе тврде да све раде у интересу државе и грађана. Ако је заиста тако, зар за те послове не могу да ангажују неког чистих руку и образа. Да нико у њих не посумња кад загаламе: држ`те издајнике. Али, ко би такав упро прстом у баш сваког ко се усуди да критикује власт, у Зорана Кесића, Ивана Ивановића, Ану Лалић… Како се лако доспева на њихов списак, ускоро ће им понестати „државних непријатеља“. Мада се и тај проблем може лако решити. Само ако буде требало, увозиће их из региона. Уместо радне снаге. Ето бар неке користи од „мини Шенгена“. Јер, ако ствари крену по злу, ваља увек на залихама имати бар неколико дежурних криваца. А не да се после купују на брзака, на „полуцрно“, као респиратори. Од претпоследњег Утиска недеље имам утисак да су и мене турили на списак.

Тачно је да сам тада рекао да таблоиде за оболеле на Сајму плаћа Министарство одбране. Чим сам чуо да то није истина и да се деле бесплатно, признао сам грешку. Власника Информера, међутим, још више је наљутила истина, јер сам поменуо и анализу Удружења новинара Србије да су четири таблоида из јавних извора у првој половини 2019. добила 27,5 милиона динара, иако су само у другом полугођу 2018. Кодекс новинара прекршили око 3.000 пута. А Правилник о суфинансирању медијских пројеката прописује да комисије приликом доделе новца морају да воде рачуна да ли су претходне године медији који конкуришу кршили закон и новинарски кодекс. Али, ко шиша правилнике и законе.

Па, сви знају ко је шеф и ко у овој земљи држи у рукама и нож и погачу. Чак и да није тако, како очекивати да у јавном интересу ради неко ко мере Владе брани брже, боље, јаче од Ане Брнабић и пола министара приде? Тим пре што, за разлику од њих, уме од речи до речи да понови све што је газда рекао претходног дана. Зна и да дода оно што баш не би било лепо да шеф јавно каже, али мисли, па не мора због тога да зове Александра Вулина, Марка Ђурића… С левог крила у напад је кренуо и министар одбране.

Оптужио ме да отежавам борбу државе са короном и најавио тужбу. Једва чекам да суд пресуди да ли је за борбу против вируса од ненамерне грешке коју сам одмах признао гора врло свесна одлука Владе да крајем 2019. из Републичког фонда за здравствено осигурање пребаци 1,7 милијарди динара Путевима Србије? Или можда одлука исте Владе да РФЗО-у узме 60 милиона динара и да их потроши на кампању „Србија ствара“! Биће да је министар војни побркао лончиће - борбу државе против вируса отежали су они који су пре битке олакшали касу РФЗО. Па то би му рекла и тетка из Канаде. Све у свему, оптужујући друге, њима је циљ да скрену воду на другу воденицу.

Да нико не пита да ли је могуће да се директорка Центра дечијих летовалишта Тања Сантрач у време ванредног стања три седмице гостила са друштвом у Митровцу на Тари? И да ли би то било могуће да није чланица Извршног одбора СНС-а? Да ли би без страначке залеђине од кандидата за члана Програмског одбора РТС-а напредовала до места шефа Бироа за међународну сарадњу у МУП-у, конзула у Бечу и директорке јавног предузећа? А можда би се на помен МУП-а неко сетио и њеног бившег шефа Небојше Стефановића, сумњивих послова његовог оца Бранка са Крушиком, да се ни после четири године не зна ко су били комплетни идиоти који су ноћу рушили у Савамали… Уместо одговора на сва та питања, сазнали смо од Горана Весића да ће Град Београд, у име председника Србије, грађанима поклонити 10.000 застава. Ух, само да му не падне на памет да после за сваку од тих застава сагради по један јарбол у Београду. Толико пара нема ни у Републичком фонду за здравствено осигурање.
Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Горан Весић заменик градоначелника Београда

Град Београд је, у част Ускрса, донео одлуку да у име председника Србије поклони грађанима 10.000 државних застава како би на тај начин показали подршку здравственим радницима и свима онима који се у овој ситуацији боре за животе људи.

Прочитајте све мисли
bg