Нови конкурс


Награду НИН-а примио сам с особитим задовољством, због њеног реномеа и због вриједности досад награђених писаца. Иако та награда и обавезује. Одузима право на промашај. А живот се не састоји само од успјеха – рекао је књижевник Меша Селимовић у разговору за наш магазин пошто му је уручено најважније признање за роман 1966.
Стари број читали смо док је стизала вест о новом конкурсу, те позив издавачима и ауторима да романе, написане на српском језику и први пут објављене током 2020. године, пошаљу у шест примерака, на адресу недељника НИН (Цетињска 1 / IV спрат, поштански фах 41, 11.000 Београд), најбоље одмах по објављивању, а најкасније до 15. децембра 2020. Списак пристиглих дела ажурираће се на сајту недељника НИН (www.nin.co.rs).
Име шездесет седмог добитника НИН-ове награде критике за најбољи роман године чија историја почиње 1954, биће саопштено средином јануара 2021. Пре тога ће жири, који као и прошле године чине Теофил Панчић (председник), Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић, начинити шири, ужи и најужи избор.
До тада, актуелни лауреат биће Саша Илић, писац романа Пас и контрабас, објављеног у издавачкој кући Орфелин. Његово дело о џез контрабасисти Филипу Исаковићу садржи четири целине, а радња се грана са одељења за рехабилитацију психијатријске установе у Ковину. Ликови покушавају да овладају временом и простором, да погледе „прожимају безвременски“. Сломљени ратним траумама, заробљени стресом, кроз причу о греху из прошлости и праштању, путују „таласима звука“, сећајући се клубова у Сплиту, Будимпешти, Марибору, Грацу, Кракову...
Заиста није лако укратко препричати добар роман! Упитан да у једној реченици дефинише Дервиш и смрт, Меша Селимовић је казао како мисли да је то немогуће: „Па ипак, рекао бих можда: човјек се често утврђује у туђој општој мисли и догми, а живот га присиљава да ипак потражи себе.“М. В.