Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   25.07.2021. 12:23
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Како откресати „Кријесници“

Чули сте, сигурно, за оправдано узбуђење које је изазвао онај час језика, емитован на РТВ у оквиру „онлајн наставе“ за хрватску мањину. Из уџбеника за осми разред основне „Хрватска кријесница“ ту је наведено да се „најправилније говорило у Независној Држави Хрватској“ и да су тада „уклањане непотребне ријечи страног поријекла“, посебно србизми који су, наводно, Хрватима били наметнути у доба Краљевине Југославије. Покрајински секретаријат за образовање и војвођанска радио-телевизија оградили су се од спорног уџбеника, а министар Шарчевић је рекао да ће бити повучен из наставе.
Који дан касније, јавио ми се пријатељ с питањем да ли могу из стручне литературе да му наведем неке цитате као аргументе против тврдњи у „Кријесници“.
– Шта ће ти то, побогу? – питао сам га. – У Србији то никоме није потребно доказивати, а колико знам, ти се не бавиш лингвистиком. Да ниси можда упознао неког Хрвата и повео расправу с њим?
– Наравно да не – рекао је он. – Расправа се повела на часу српског, у гимназији у коју иде мој син. Разговарали су о томе с наставницом, мој Јова се показао као један од најбоље обавештених, па га је наставница, као неку врсту домаћег задатка, задужила да погледа језичку литературу и да о томе прича на следећем часу.
– Схватам – рекао сам. – Знаш, ја сам се у својим рубрикама увек бавио конкретним питањима, писао сам о граматици, избору речи, значењу, уобичајеним грешкама и томе слично. За озбиљније ствари као што су стандардизација, језичка политика, однос између језика и варијаната и томе слично, нисам довољно стручан. Ипак, погледаћу у својој библиотеци, па ћу ти послати све што нађем.
Тиме се наш разговор завршио, а ја сам отишао до ормана и извадио неколико књига које поодавно стоје тамо, углавном из година кад су се у бившој Југославији први пут повеле озбиљније полемике око статуса српског, хрватског, српскохрватског односно хрватскосрпског језика. Прелистао сам их мрштећи се, јер сам се сетио колико су мучне биле те године. На крају сам ипак нашао неколико добрих цитата, и то из књига у којима бих најмање очекивао да их нађем... али о томе следећег пута.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментарКоментари


Овде можете додати свој коментар
 
Ваше име и презиме
{COMMENT::EMAIL}
Ваш коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Ана Брнабић премијерка Србије

Грађани су се скоро униформно пријавили за помоћ од 100 евра, с обзиром на број који је то учинио, што показује да је то фантастична мера.

Прочитајте све мисли
bg