Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   04.02.2023. 12:03
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
О дистанци из близине

Још од малих ногу навикао сам да слушам вести на радију и телевизији, колико да чујем људски глас кад немам друштва у соби. Од марта ове године та навика се променила. Кад почну вести о ковиду, пандемији, маскама и слично, ја утишам тон, па га опет појачам пред крај, да не пропустим спортске резултате и извештај о времену. Последњих недеља ни то више не вреди: све вести су о вирусу, међународне конференције се одржавају „онлајн“, утакмице се играју пред празним стадионом, извештај о туризму почиње условима за прелазак границе после обавезне самоизолације, укратко цела емисија је „заражена“.
Најчешћи гост емисије је неки доктор, који говори пре свега о потреби да не седимо близу један другог, поготову у затвореном простору. То се у почетку називало „социјална дистанца“, али су убрзо неки људи с више слуха за језик, на истим таласима, приметили да је тај назив погрешан. Социјална дистанца би постојала, рецимо, ако се неки припадник аристократије сусретне с неписменом сељанком. За заштиту од вируса, међутим, није важна друштвена класа него физичка дистанца, она од најмање метар и по.
Вероватно је ово „социјална“ још један англицизам. Наиме, док се код нас придев социјалан увек односи на друштво у целини (социјални завод, социјалне мере, социјални случај и сл.), дотле енглеско social великим делом задржава првобитно значење латинског socius ’друг’, па тако I meet him socially значи „Срећем га међу другарима“ или „на пријемима“.
А да ли нам је неопходан италијанизам дистанца, односно латинизам дистанција (оба се налазе у речнику Матице српске под истом одредницом) крај толико домаћих израза: удаљеност, одстојање, растојање, размак, раздаљина? Ако уместо наших вести ослушнете загребачки радио или телевизију, чућете да они скоро увек говоре о размаку или одстојању. Мада нисмо ни приближно пуристи као Хрвати, нема разлога да и ми не усвојимо неку од тих речи. Онда више не бисмо морали да размишљамо ни о придеву, који је уз дистанцу неопходан зато што се та именица најчешће употребљава у временском или неком другом пренесеном значењу: „Са дистанце од скоро пола века, можемо рећи...“ или „Чини ми се да ви на наше проблеме гледате незаинтересовано, са дистанце.“Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Вучић, председник Србије

Мислите да би требало да будемо у диктатури још шест месеци? Да пет година траје мандат уместо четири? Ја мислим да је демократија нешто што је најбољи облик политичког режима или још увек нису измислили бољи. Понекад, каже мени Бојко Борисов: „Ацко, теби је голема грбина…“

Прочитајте све мисли
bg