Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   20.01.2021. 05:47
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Ко то тамо – лаже

Веће су шансе да ћемо пре упознати тетку Вулинове супруге из Канаде, која му је наводно позајмила 205.000 евра за стан, него што ће нам Вучић рећи да ли је за обнову манастира давао своје или наше паре. Или како је са једном платом успео да постане велики ктитор

У понедељак увече, цела нација имала је прилику да се увери у којој мери једна посета тако светом месту као што је Хиландар, и то још у време божићних празника, може благотворно да утиче на људе да буду спремнији да праштају и да благим речима, без бахатости, одговарају и на најжешће критике политичких и сваких других противника. Могла је, али нажалост није, јер се најмоћнији човек у земљи из Хиландара вратио онакав какав је био и пре него што је тамо отишао. И буквално је после Божића наставио тамо где је у Ћирилици стао 16. новембра лета господњег 2020, на Ђурђиц, крсну славу „хепи“ домаћина Миломира Марића, када је његово гостовање три дана дословно најављивано као: „Сензација: Александар Вучић!“
Овога пута председник је, ипак, показао и спремност да прашта. Опростио је пријатељу, имењаку, министру полиције Александру Вулину, који је само вече раније, у Хит твиту - трудећи се да свим силама докаже како посета Хиландару није била само пука пропаганда - председника увалио у прилично непријатну ситуацију.
„Никаква пропаганда, та посета (Хиландару) је ствар дубоког Вучићевог уверења. Можда ће се он и наљутити на мене због овога што ћу рећи, али неколико пута од својих личних средстава или тако што је звао неке друге људе обезбедио је много средстава за обнову манастира и цркава. И о томе ћути, јер је скроман човек и зато што је то ствар његових уверења“, издекламовао је Вулин, очито не размишљајући о последицама својих речи. Мада, ко зна, можда је у тренутку док их је изговарао заправо био поносан што се, ето баш њему, указала прилика да свим неверним Томама стави до знања да председник врху СПЦ не помаже само туђим, односно нашим парама.
Ако је веровати Вулину, председник је цркви донирао „много средстава“. И ту заправо долазимо до суштине проблема, који очито министар полиције и не види као било шта спорно. А, опет, зашто би било шта од онога што је рекао било сумњиво човеку који је тврдио да му је женина тетка из Канаде, без иједног писаног трага, позајмила 205.000 евра за куповину стана. Па, шта би онда могло бити спорно у његовој изјави да је председник лично обезбедио „много средстава“ за обнову манастира и цркава?
Очито је да министру полиције није било ни на крај памети да ће му можда председник и опростити, али да би неко други могао да га упита ко нам онда не говори истину - Вулин, Вучић или обојица? Јер, ако Вулин и прође полиграф, тврдећи да је председник од својих „личних средстава“ обезбедио „много средстава“ за обнову манастира и цркава, ред је да нам шеф државе објасни одакле му тај новац? Тим пре што, према последњој имовинској пријави, коју је 30. јануара прошле године доставио Агенцији за спречавање корупције, Вучић од имовине има само гарсоњеру од 30 квадрата, нема, нити је од 2012. имао било какву уштеђевину, ни у домаћим ни у страним банкама, нема ни аутомобил, чак ни ону чувену „шкоду“, којом воли да побегне обезбеђењу и да се мало сам провоза по граду или по тек отвореној деоници неког од коридора. Једино што има је месечна плата од 157.262 динара или око 1.330 евра. И при томе никад није зарађивао више, јер је као премијер примао мање од 1.000 евра (112.024 динара), а као председник, од јуна 2017. до краја 2019, између 128.177 и 135.587 динара.
И може да на себи штеди више него што је штедео на пензионерима у време фискалне консолидације, али тешко да је од плате могао да одвоји на страну довољно да буде велики ктитор, као што то тврди Вулин. А, опет, много је глупо ако министар полиције не располаже правим информацијама. У сваком случају, био би врло занимљив ТВ дуел Вучић - Вулин, мада сумњам да бисмо и после њега сазнали истину. Искрено, више верујем да ћемо пре упознати тетку Вулинове супруге из Канаде него што ће нам председник стварно рећи да ли је за обнову манастира давао своје или наше паре. Или је и у овом случају примењен онај стари рецепт, о ком је Вучић говорио када је објашњавао како се финансира СНС – седне човек у кафану, извади из џепа 800 евра, да двојици по 400, они оду у банку и уплате, и све по закону. А у ствари баш то је законом забрањено. Па шта? Кога брига? Да можда неће реаговати Агенција за спречавање корупције? Или Тужилаштво? Или полиција, којој ће лично Вулин дати налог да истражи све сумњиве работе?Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Небојша Стефановић, министар одбране

Апсолутно је недопустиво прислушкивање, не само председника него било кога за кога не постоји судски налог, и наравно да је недопустиво да се један број људи који раде у службама безбедности на такав начин огреши о своју функцију.

Прочитајте све мисли
bg