Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   26.02.2021. 10:45
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Пази, горила

Стање редовно. Високи функционери полиције на вези са криминалним кланом. Припадници БИА чисте трагове за криминалцима. Председник државе разговара са људима „на мерама“. Директор полиције страхује за своју безбедност

Има један занимљив психолошки тест који испитује пажњу. У том експерименту испитаници су замољени да у брзој акцији изброје колико су пута играчи у белим мајицама додавали лопту једни другима. Негде на средини теста, човек прерушен у горилу ушетао је међу играче и стао у центар круга а онда мирно, као да ништа није било, изашао из кадра. Резултати овог истраживања показали су да највећи број испитаника, фокусираних на додељени задатак бројања лопти,  уопште није приметио горилу.
И ако бисмо овај експеримент применили на Србију данас, можда бисмо могли да се упитамо да ли у шуми вести, афера које сустижу једна другу, истраживања и невероватних открића, ексклузивних снимака, тајних пресретнутих разговора и сугерисаних закључака којима смо засути, нашој пажњи измиче горила? И да ли је, у ствари, смисао овако моћног менаџмента управљања аферама, за којима јуре медији и јавност, да се никада не појави целовита слика? Јер, нажалост, мало је вероватно да ће се истински пробудити правна држава, чак и кад се иза решетака нађу опасни краци криминалне хоботнице, докле год не будемо способни да уочимо горилу.
Шта дакле видимо, шта превиђамо, а шта нам се причињава у овим готово невероватним сазнањима која у лаким потезима заобилазе праве носиоце одговорности.
Готово филмски атрактивно делује да Дијана Хркаловић, згодна полицајка, ангажована на посебно деликатним задацима, какви су били избори у Лучанима, слање полиције на тајни задатак у Сребреницу или ангажовање специјалне јединице ОПА да на последњим протестима у Београду изазове сукобе како би их дискредитовала, организује прислушкивање председника државе. Она - која се увек појављивала на конференцијама за медије поред Небојше Стефановића док је био министар полиције и чије су везе са криминалним вођама навијача биле јавна тајна. Нисмо добили одговор државе и система о овој озбиљној теми. Уместо тога упали смо још једном у таблоидно трошење афере, односно у експеримент померања пажње. Пред загонетком с ким је све од навијачких вођа била повезана преко свог блиског пријатеља из Жандармерије који је опет био близак с групом Јањичари на чијем је челу, док није убијен, био Сале Мутави, што је индиректно доводи у везу и с групом Вељка Беливука - из фокуса испадају озбиљна питања која се тичу одговорности полицијских, политичких и безбедносних служби које су за све то знале. А Дијана Хркаловић даје интервју у коме изражава дивљење и страхопоштовање према председнику Вучићу.
Онда креће упирање прстом (види тест са скретањем пажње). Објављује се фотографија директора полиције Владимира Ребића са утакмице, која сугерише његову повезаност са кавачким кланом и Вељком Беливуком. Па се иде даље, поткрепљује се то тврдњом таблоида да је избегао да се замери мафији тако што је на дан њиховог хапшења одбио да јавно говори о акцији полиције и БИА. Одговарајући на оптужбе, Ребић се бранио да никада није срео Беливука и да није седео у главној ложи са њим него пет ложа даље. Драма забуне употпуњена је епизодом са Томом Зорићем, секретаром Државног већа тужилаца, у чијем се друштву у ресторану у Панчеву нашао навијач Партизана Милош Ђукановић када је ухапшен. Да би се на крају оставило отвореним питање где ће коначно завршити прича о седам снајпера који су подешавали оптику према председнику државе на дан свечаности отварања споменика Стефану Немањи…
Ипак, само ових неколико кадрова из стварности показује да се пред очима јавности одвија озбиљан криминалистички филм. Па чак и ако нам се као у експерименту пажње, фокус помера као покретна мета, а горила измиче, могли смо и овако полуобавештени да приметимо да се баш неко лепо друштванце скупило на овом сету. Високи функционери полиције у вези или на вези са криминалним кланом и дилерима дроге. Припадници БИА чисте трагове за криминалцима. Председник државе разговара са сумњивим људима „на мерама“. Директор полиције седи у споредној ложи док вођа криминалне групе заводи ред из главне ложе на стадиону. БИА увек зна ко прави распоред седења и одобрава га ради безбедности штићених лица. Јер БИА зна приоритете у Србији. И зна ко их успоставља. Директор полиције страхује за безбедност, своју и своје породице.
У свакој нормалној земљи због овога би пала влада. И овде би можда пало бар пола владе да завет ћутања не почива на нечистој савести.Весна Малишић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Драган Марковић Палма лидер Јединствене Србије

Уколико у року од пет дана премијер Кривокапић и црногорска влада не врате српског амбасадора у Подгорицу, ја ћу у Скупштини Србије позвати све грађане Србије да не иду на море у Црну Гору.

Прочитајте све мисли
bg