Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   28.09.2022. 11:38
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Из шупљег у празно

Председник очито мисли да проблем дела запослених у Фијату може да реши као пре годину дана, када је у Рудној Глави отворио нови погон Јумка, чији су губици сада за 100 милиона евра већи од капитала. Тако је, уместо да реши један, направио други, још већи проблем

Није у Србији, ипак, све тако црно. Није тачно да је ама баш све поскупело. И да нам стандард због тога драматично пада. Ево, на пример, „цена дроге у Србији се, по свим показатељима, креће у истим оквирима, нема драстичног померања због пандемије и економске кризе“, тврди директор Канцеларије Владе Србије за борбу против дрога Милан Пекић.

Боже, шта ли је хтео да каже? Није, ваљда, да држава, кад хоће, може да одржи чак и стабилност цена дроге? Свима је ваљда јасно да су цене брашна и шећера стабилне, јер их је Влада Србије замрзла на нивоу од 15. новембра прошле године. Јесте, додуше, било повремених несташица, али се некако снабдевање стабилизовало, што и није чудно ако се има у виду да се и брашна и шећера у Србији произведе много више него што се потроши. Пошто се, колико знам, цене дроге не одређују административно, већ се утврђују слободно, на тржишту, додуше црном, биће да на њему све функционише одлично, да понуда није смањена и да нису покидани ланци снабдевања, као код некe друге робе. Само не знам да ли је то баш за похвалу. Некако лаички, чини ми се да би за грађане била добра вест да је дрога у Србији значајно поскупела, јер би то значило да је држава успела да смањи понуду и прекине бар неки ланац снабдевања. Овако, ако се власт хвали да цене дроге и у време пандемије и економске кризе мирују, могло би се закључити да држава баш и није много урадила у борби против нарко-мафије.

Друга, наизглед добра вест је да је председник Србије, по свему судећи, успео да се договори са запосленима у Фијат Крајслер аутомобилима. За разлику од премијерке Ане Брнабић, са којом нису успели да се споразумеју, са Александром Вучићем су се лако договорили да се отпремнине онима који не желе да две године проведу у Словачкој, са 220 евра, колико им је нудио Стелантис, повећају на 790 евра по години стажа. Остаје само да се види ко ће да плати ту разлику од око 5.700 евра за скоро 1.500 прекобројних, од којих већина има око 10 година стажа. Онима који то буду желели, Вучић је обећао посао у две домаће фирме, Застави терво (теренска возила) и Борбеним сложеним системима из Велике Плане, чији је власник држава.
То је уједно и прва лоша вест, јер тим фирмама баш и не цветају руже. Тачније, Застава терво је прошлу годину завршила са нето губитком од 83,2 милиона, а Борбени сложени системи од 112,3 милиона динара. Годину дана раније минус им је био 36,3 и 159 милиона динара. Можда председник стварно верује да овако може да реши проблем дела радника Фијата. Као што је својевремено вероватно мислио да је решио и проблем незапослених у Рудној Глави када је 26. јуна 2021. свечано отворио нови погон Јумка, у којем је посао добило 80 радника. Провладини медији данима су писали о градњи нове фабрике у месту у којем је председник 6. априла прошле године примио вакцину против ковида и на крају славодобитно констатовали да је Вучић, ето, испунио још једно обећање. Само, боље да није. Јер, не само да није ништа решио, већ је, пресипајући из шупљег у празно, реално направио много већи проблем. Јумко је прошле године повећао нето губитак са 260 на 313 милиона, краткорочне и дугорочне обавезе достигле су 17 милијарди, држави за ПДВ дугује 286 милиона, а за остале порезе још 203 милиона динара. Коначно, укупни губици Јумка за скоро 100 милиона евра (11,1 милијарди динара) већи су од капитала, што значи да би у случају приватизације држава новом власнику, уз комплетну фабрику требало да поклони још 100 милиона евра да би он био на нули.

Да ли је онда Вучић решио проблем незапослених у Рудној Глави? И хоће ли на исти начин решити проблем прекобројних у Фијату? На страну то што Јумко својим запосленима, без оних 80 нових радника у Рудној Глави, за зараде, порезе и доприносе на зараде дугује све заједно више од 30 милиона евра. Ах, да, у напоменама уз финансијски извештај за 2021, једино је од 10 колона, у којима се наводе неизмирене обавезе, празна само она која се односи на обавезе према директору и члановима органа управљања и надзора. Једино се њима ништа не дугује. И знају они коме то дугују.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Јовановић Ћута. посланик коалиције „Морамо“ и члан Еколошког покрета

Уколико до 2. јула не буде формирана Скупштина Србије, тог дана ће бити блокиран мост Газела у Београду. Испоставило се да је то једина институција која постоји у овој земљи. То је већ постало традиционално место окупљања.

Прочитајте све мисли
bg