Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   24.03.2023. 10:18
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Ана Четири Пиштоља по трећи пут међу Србима

Нова влада са старом премијерком ништа се неће питати. Као ни било која следећа, све док све министре буде бирао човек који се за све питао и док је био ППВ. И приде их ангажовао као за ППП (привремено-повремене послове), такорећи као сезонске раднике

Ако пажљиво слушате председника, све ће вам бити јасно, јер он је и на седници Председништва СНС-а практично рекао све, изјавила је у недељу Ана Брнабић, којој је Александар Вучић дан раније по трећи пут поверио мандат за састав нове владе. „Само да је неко хтео да слуша, све би (још тада) знао“, поручила је у опуштеној атмосфери, без ризика од незгодних питања, у студију ТВ Прва.
Проблем је, дакле, што људи не слушају Вучића брже, јаче, боље. Тако бар мисли (хмм, можда и не мисли, већ само изговара) Ана Б., коју део јавности, због све гласнијих и жешћих напада на неистомишљенике, од милоште пореди са Аном „Четири Пиштоља“ из стрипова о Малом Ренџеру и Френкију Белевану. Нимало случајно, јер у последње време пуца рафално. А и ако промаши мету, кога брига, некога ће сигурно погодити. Овога пута, погодила је саму себе. Јер, ако је проблем у људима који њеног шефа не слушају пажљиво, како је само неколико минута касније признала да ни она, ни Милош Вучевић после седнице Председништва СНС нису знали ко ће бити мандатар. То је сазнала у суботу ујутро, само 75 минута пре него што ће то сазнати сви грађани. Па, шта то значи? Да Ана Б. није пажљиво слушала Александра В.? Јер, колико год се трудила, није сазнала ништа више од оних који су побегли са последњег Вучићевог „часа“, јер су и они касније, од других „ђака“ чули да ће у новој влади заменик премијера и координатор свих служби безбедности бити Ивица Дачић, а потпредседници Милош Вучевић и Синиша Мали. Ништа више од тога изгледа не зна ни мандатарка, која би ту владу требало да састави. Па ни које ће ресоре њен шеф поверити Дачићу, Вучевићу и Малом. А свако би, осим ње, смео да се клади да ће Мали остати министар финансија. Мада, има власт и других добрих кандидата за то место. Рецимо, Александар Вулин. Већ је био шеф Канцеларије за Косово, министар рада, одбране и полиције, па што не би мало управљао и јавним финансијама. Тим пре што је већ доказао да му приватне финансије, захваљујући тетки из Канаде, омогућавају и оно што од плате никада себи не би могао да приушти. Их, замислите само шта би Вулин све тек могао новцем из државног буџета.
Све у свему, у суботу за већину оних који не само пажљиво слушају, већ још пажљивије читају између редова оно што председник каже, вест дана била је да ће Дачић постати координатор свих служби безбедности. Не само зато што су га и провладини таблоиди – а то се не ради без сагласности власти – означавали као актера афере „Кофер“ (Брука: Афера ’кофер’ је школски пример корупције у политици, а Дачић се ипак извукао!, писао је Курир у августу 2021, док је Ало много година раније дизао узбуну текстом Дачићев „кофераш“ контролише безбедњаке!), већ и због тога што је то за неке био први сигнал да у новој влади неће бити места за Небојшу Стефановића. Тај сценарио подупире и то што је Вучић као наследника Ане Брнабић, чији је мандат орочио на две, уместо на четири године, изабрао Вучевића, а управо је градоначелник Новог Сада у мају прошле године изјавио да би, да је оптужен као Стефановић за прислушкивање председника, „одмах поднео оставку на све функције“.
Иако не сумњам да је Ана Б. пажљиво слушала Вучића, не верујем да је и њој јасно зашто јој је председник преполовио премијерски мандат и свео је на „чувара плаже у зимском периоду“. Осим ако 2024. не планира да, заједно са редовним локалним, организује још једне ванредне парламентарне изборе, четврте откако су напредњаци 2012. освојили власт. Или зато што некако у то време истиче мандат Марку Ђурићу, па ће Ана у Вашингтон, а најбржи на аплаузу Вучићу у Немањину 11, одакле ће његови повици „Ацо, Србине“ моћи да се чују на Андрићевом венцу и без мобилних телефона. Не знам ко би од њих двоје тим трансфером више добио, али не верујем да би се ико од њих због тога бунио. Или ће, по азбучном реду, само Ану Б. заменити Милош В. Грађане, ионако, нико ништа не пита. Па, лепо је рекла повереница СНС-а за Београд, на њима је да слушају председника. И одмах ће схватити да се нова влада са старом премијерком на челу ништа неће питати. Као ни било која следећа, све док све министре уместо мандатара буде бирао – један човек, који се за све питао још док је био ППВ (први потпредседник владе). И приде их ангажовао као за ППП - привремено-повремене послове, такорећи као сезонске раднике.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Никанор, владика банатски

Данашњи цар планете која се зове Земља јесте нико други до Владимир Владимирович Путин. Путин је у својој земљи донео одлуку да о аномалијама какве се појављују код нас не сме бити ни говора, а камоли да заживе.

Прочитајте све мисли
bg