Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   24.03.2023. 10:12
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
БДП - Брутална Девизна Превара

Ана Брнабић каже да ће српски БДП за годину дана порасти са 53 на 60 милијарди евра, а могла је да нас и више обрадује, јер ће у јапанским јенима скочити 25, а у турским лирама за 88 одсто. Проблем је, међутим, што цене хране расту брже од БДП-а

Бруто домаћи производ Србије пре десет година био је нешто испод 33 милијарде евра, прошле године 53 милијарде, а ове ће бити нешто изнад 60 милијарди евра, поручила је премијерка Ана Брнабић, не би ли убедила грађане да живе у заиста просперитетној земљи. И приде нагласила: „За само десет година дуплирали смо БДП, не у доларима, или јапанским јенима, него у еврима.“
На страну што је премијерка „превидела“ да БДП 2011, пре него што ће у мају 2012. апсолутну власт преузети СНС, није био „нешто испод 33 милијарде“, већ 35,4 милијарде. Тај податак и данас може наћи на сајту Министарства финансија. Много већи је проблем што власт годинама толико манипулише да сада и на помен БДП-а уместо бруто домаћег производа помислим на - Бруталну Девизну Превару.
Ево, о чему jе рeч. Премијерка вероватно није ни била свесна да је подсвесно открила да и она зна да се ради о чистој манипулацији. Зато и барата БДП-ом у еврима, „а не у доларима, или јапанским јенима“, иако Влада, Народна банка Србије, Министарство финансија и Републички завод за статистику БДП утврђују и процењују у динарима. Елем, према званичним подацима, прошле године БДП Србије био је 6.270 милијарди динара, а ове године је процењен на 7.082 милијарде динара.
С обзиром на то да од прошле године у Србији расту цене све робе и свих услуга, осим евра, премијерка се латила дигитрона и израчунала да ће за годину дана наш БДП порасти са 53 на 60 милијарди евра. И не сумњам да је бар неке грађане уверила да је, ето, ова власт успела да за само годину дана повећа БДП за невероватних 13 одсто и то баш у време када је свет на ивици трећег светског рата. Ух, шта ће тек са нама бити ако председник Србије Александар Вучић и после евентуалних ванредних избора 2024. Ани Брнабић повери и четврти мандат за састав нове владе? Ако преживимо трећи, како ћемо се за тако кратко време спремити и за четврти светски рат?
Него, да се ми вратимо на српски БДП и да видимо шта би се са њим десило да се прерачуна баш у америчке доларе. С обзиром на то да је 2021. просечан средњи курс долара био 99,5 динара, БДП Србије је лане износио 63 милијарде долара. Но у последњих годину дана америчка валута значајно је ојачала према већини светских валута, па и према српском динару и 1. новембра вредео је 118,6 динара. По том курсу, наш БДП ће ове године бити 59,7 милијарди долара, дакле за 3,3 милијарде долара мањи него 2021.
И не, није то зато што нас Американци не воле. Још горе је ако БДП, у складу са званичном спољном политиком земље, прерачунамо у руске рубље. Ових дана једна руска рубља вреди 1,91 динар, а пре 12 месеци њен средњи курс био је 1,43 динара. Према томе, српски БДП је прошле године био 4.384 милијарде, а ове ће бити 3.707 милијарди рубаља. Дакле, мањи за чак 677 милијарди рубаља.
Е, сад, значи ли пад српског БДП-а од пет одсто у америчким доларима или од чак 18 одсто у руским рубљама да ће он 2022. стварно за толико бити мањи него 2021? Наравно да не значи. Баш као што не значи и да ће бити већи за 13 одсто, како што је, наводећи податке у еврима, покушала да нам „сервира“ премијерка. Надам се да је сада бар мало јасније зашто ме БДП асоцира на Бруталну Девизну Превару. Само не знам што је премијерка олако одустала од јапанског јена, кад га је већ поменула. Вероватно није ни свесна да је наш БДП од прошле до ове године у јенима повећан за чак 25,5 одсто, са 7.050 милијарди на 8.852 милијарди јена. Још не могу да верујем да је пропустила такав „зицер“. Или се, просто, нико тога до сада није сетио. А тек тога да нам је за годину дана БДП скочио за чак 88 одсто, са 597 на 1.125 милијарди турских лира?
Морам признати да ме, ипак, више од тога брине ако Ана Брнабић није ни хтела да нам „подвали“, већ искрено верује у то што говори. Проблем је онда неупоредиво већи. Јер, следећи ту логику, БДП Србије би 2023. могао да премаши и 70 милијарди евра. За то ће председнику Вучићу и премијерки Брнабић бити довољно само да гувернерка НБС Јоргованка Табаковић још бар годину дана одржи курс евра на 117,5 динара. Јер, са 20 одсто скупљим робом и услугама, и БДП ће да порасте за 20 одсто. Само што са тако повећаним БДП-ом огромна већина неће живети ни за промил боље. А некима ће сигурно, можда баш за тих 20 одсто бити горе него што је сада, јер они примају плате у динарима. А цене основних животних намирница расту брже од БДП-а.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Горан Весић, нови министар грађевине и инфраструктуре

Ми сви овде од 2012. године спроводимо политику јаке Србије председника Републике Александра Вучића и свако од нас даје допринос тој политици. То је политика континуитета.

Прочитајте све мисли
bg