Arhiva

Pravosuđe u senci politike

S. Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 22. jun 2016 | 18:42
Pravosuđe u senci politike

Foto Vesna Lalić

Naime, stariji Mišković je oslobođen od optužbi za osnovno krivično delo, a na pet godina je osuđen zbog pomaganja svom sinu Marku i njegovoj kompaniji Merainvest u utaji poreza u vrednosti od preko 320 miliona dinara.

I samo hapšenje je bilo usiljeno. Optužnica je podignuta bez dokaza, koji su se naknadno skupljali, a koliko je sve to bilo nepromišljeno pokazuje da je Mišković oslobođen od dela za koje su ga prvo optužili, jer dokaza nije bilo. Ova presuda je nužno zlo, iznuđeno da bi se opravdao njegov boravak u pritvoru. Proces je bio čudan, nenormalna sredstva su bila izdvojena za puštanje iz pritvora, potom uzimanje i vraćanje pasoša Miroslavu i Marku, pa smena sudije koji je te odluke doneo... ovde je i te kako umešana politika, kaže za NIN kriminolog Dobrivoje Radovanović.
Moglo bi se reći da je politika u samom korenu procesa, budući da je Aleksandar Vučić upravo hapšenjem najvećeg tajkuna u Srbiji naparbičio ogromnu popularnost pod velom borbe protiv korupcije.

Čujte, to oko poreza, preko 90 odsto poslovnih ljudi ne plaća porez na vreme, pa ih niko ne vija. Takođe je neobično što je Mišković stariji dobio veću kaznu od Miškovića mlađeg, koji je prvooptuženi u tom slučaju, kaže Radovanović i dodaje da bi, u slučaju da su preduzetnici do novca došli nelegalno, dovoljno bilo da tu svotu plate, ne i da se krivično gone.
Nipošto da se hapse bez dokaza, drže u pritvoru bez optužnice, a potom i osude zbog nekog drugog dela.