Arhiva

Drže nas u šaci ludaci

M. Vukelić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 22. jun 2016 | 20:13
Drže nas u šaci ludaci


S prodornim pogledom uprtim u publiku, pognut napred i uz prepoznatljivu gestikulaciju, Cane uistinu izgleda kao sveštenik u nekom rokenrol ritualu. Usledila je pesma Ona kaže ljubav pokreće ovaj svet i koordinate za najbolji rok šou u gradu su bile postavljene. Beogradom je pola sata pred početak koncerta protutnjalo nevreme, da bi onda, u oblaku isparenja na toplom betonu renoviranog Taša, na scenu izašli Brejkersi. Koncert je zamišljen kao prva velika promocija novog albuma Sirotinjsko carstvo, ali svirka je trajala dva i po sata i predstavljala je furioznu vožnju kroz diskografiju možda najvećeg aktivnog rokenrol benda u Srbiji.

Jedan od vrhunaca koncerta bilo je izvođenje amblematske Hiljadu godina, sa specijalnim gostom Branimirom Petrovićem Bananom na usnoj harmonici, ali čini se da su kod mlađe publike upravo novije pesme te posle kojih su majice i plastične čaše s pivom poletele uvis. Klinci koji rade za 20.000 dinara poslove kod lokalnih muljatora veoma dobro razumeju pesme kao što je Sitna lova.

Pravi provod počeo je uz Hipnotisanu gomilu, sa specijalnim gostom Srđanom Gojkovićem Giletom iz Električnog orgazma, a usledio je baraž zapaljivih hitova: Rođen loš, Tražim, Hoću da znam... Tada se na koncertu desilo nešto neobično, jer su na kraju pesme Hoću da znam iz topova na binu ispaljene na hiljade konfeta. Cane nije bio oduševljen: Ko će ovo da počisti? Šta je ovo i kome je ovo trebalo? Drže nas u šaci ludaci!, rekao je Cane i izazvao ekstazu u publici.

Cane zna kome se obraća i ko u ovoj i ovakvoj Srbiji tlači, a ko biva tlačen. Spasi svoj život goli/ Nađi nekog ko te voli, klasični su stihovi Brejkersa, koji bi bez mnogo problema mogli da se nađu na Sirotinjskom carstvu i na albumu Partibrejkers I iz 1985. godine.
Tu se krije magija Partibrejkersa: mašina za lomljenje kostiju melje punom parom, grad stenje i puca po šavovima, ali dok su na bini Cane i Anton, koncert postaje sigurna zona. Zato je Taš vaistinu bio naš.