Arhiva

Promenada preteće tišine

Jelena Sadler | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 20. jul 2016 | 20:12
Promenada preteće tišine

Foto AP

Prolazeći danas istom tom avenijom, izlazeći iz parkinga koji direktno udara na Promenadu, vidim potpuno drugačiju atmosferu - neprijatnu tišinu i neki preteći mir. Jedino što se moglo videti u dužini od dva kilometra je još poneki trag zločina koji se desio nekoliko dana ranije kada je pomahnitali vozač iznajmljenog kamiona ubio 84 osobe. Četrdeset pet sekundi je bilo potrebno da Muhamed Bulel pređe put od dva kilometra i da za sobom ostavi večiti trag na duši grada.

Kako prolazi vreme tako ljudi spontano počinju da pristižu ka Promenadi. Praznih pogleda, sa buketima u rukama. Cveće i sveće počinju polako da prekrivaju sablasne lokve krvi. I prizor od malopre nestaje. Cela ulica ubrzo je prekrivena raznobojnim buketima cveća, svećama i porukama žrtvama. Puno igračaka, znak da je u napadu stradalo najmanje deset mališana.

Neverovatno kako je brzo Francuska postala zemlja terorizma i koliko se masivnih terorističkih napada desilo od napada u januaru 2015. godine na redakciju satiričnog magazina Šarli ebdo u Parizu. Od poslednjeg terorističkog napada na koncertu u Parizu u pozorištu Bataklan gde je život izgubilo 129 osoba, u Francuskoj je na snazi zakon o vanrednom stanju.Ipak, osećaj je da nivo sigurnosti nije na zavidnoj visini. Pasoška kontrola koja je bila uvedena na aerodromu u Nici prestala je sa radom pre nekih mesec dana, na ulicama nisam primetila pojačano prisustvo policije

Francuski istražni organi nastoje da otkriju ko sve stoji iza napada. Zbog povezanosti sa masakrom odmah u petak su priveli jednu osobu a u subotu još troje. Hapšenja se nastavljaju, ali ništa još nije jasno. Osim da su mnoge porodice izgubile svoje najmilije, da mnogi i dalje traže članove familije, strahujući da su ih zauvek izgubili u masakru i da je ovaj napad u Nici terorizmu dao novu dimenziju koja će morati iz temelja da menja način borbe protiv njega.